Σε επ’αόριστον αναβολή η δίκη για τις μίζες των 11,6 εκατομ. ευρώ στο ΕΣΥ

26-12-2016

Σε επ’ αόριστον αναβολή οδηγήθηκε η δίκη για την μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας της εταιρείας ορθοπεδικών προϊόντων Depuy, καθώς οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι που εμπλέκονταν σε αυτή, δεν είχαν κλητευθεί έγκαιρα στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας!

Συγκεκριμένα, με απόφασή του το δικαστήριο έκανε δεκτή τη σχετική ένσταση που κατέθεσε η υπεράσπιση των 24 κατηγορουμένων της υπόθεσης και κήρυξε απαράδεκτη τη συζήτηση ελλείψει κλητεύσεως των αλλοδαπών κατηγορουμένων.

Επιπρόσθετα, η υπεράσπιση υποστήριξε ότι και το βούλευμα δεν είχε επιδοθεί εγκαίρως στους κατηγορούμενους, όπως προβλέπει ο νόμος. Σύμφωνα με το βούλευμα  του συμβουλίου Εφετών (343/2016), στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, παραπέμπονται να δικαστούν για κατηγορίες που επισύρουν ακόμη και ισόβια, 24 συνολικά κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους ιατροί ορθοπεδικοί στο ΕΣΥ, στελέχη της Depuy καθώς και Έλληνες που βρίσκονταν πίσω από off shore εταιριών μέσω των οποίων διακινούνταν το μαύρο χρήμα στο ΕΣΥ.

Η χαρτογραφημένη συνολική μίζα προς γιατρούς και νοσοκομεία ανέρχεται στα 11,6 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημία για το ελληνικό δημόσιο είναι ανυπολόγιστη. Από τις έρευνες προέκυψε πως τα ορθοπεδικά προϊόντα της Depuy υπερκοστολογούνταν στην Ελλάδα έως και 35% και από το ποσοστό αυτό, το 20% διατίθεντο στους γιατρούς ως «αμοιβή» για την προτίμηση που έδειχναν στα προϊόντα της εταιρίας και με το υπόλοιπο 15% συντηρούνταν ο μηχανισμός διακίνησης του χρήματος (λογιστές, δικηγόροι κλπ που είχαν ιδρύσει τις εταιρίες off shore).

 Διαβάστε επίσης:

Διακοπή της δίκης για το σκάνδαλο δωροδοκίας γιατρών του ΕΣΥ