Σε επιφυλακή για τα αυξημένα κρούσματα. Κόκκινος «συναγερμός» για την Αττική. Οι εισηγήσεις των ειδικών

29-01-2021

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μέτα την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, κυρίως στο Λεκανοπέδιο. Χθες η υποεπιτροπή επιδημιολόγων αποφάσισε να εισηγηθεί στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει σήμερα στις 10 το πρωί, να αναβαθμιστεί το επίπεδο συνεγαρμού στην Αττική, από «πορτοκαλί» σε «κόκκινο», με εξαίρεση τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αργότερα σήμερα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος προηγουμένως θα έχει αξιολογήσει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Εκτός από τα αυξημένα κρούσματα σε αρκετές περιοχές της Αττικής καθώς και στους όμορους νομούς, αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η πληρότητα των κλινικών Covid 19 αυτή τη στιγμή είναι στο 63%, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα.

Νέα μέτρα

Εάν υιοθετηθεί η εισήγηση, τότε τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι πιο αυστηρά. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, αναβολή του ανοίγματος των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων. Επίσης, θα πρέπει να κλείσουν κομμωτήρια και καταστήματα παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αλλαγές θα υπάρξουν πιθανότατα και στο λιανεμπόριο. Πιθανή είναι η επιστροφή του click away, ίσως με κάποιες εξαιρέσεις, αλλά και η εφαρμογή του click in shop.

Στο «τραπέζι» για την Αττική βρίσκεται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας νωρίτερα, ακόμη και από τις έξι. Το σενάριο αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Ανησυχία

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1, τόνισε πως το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Όπως είπε θα πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.

Για την αυστηριοποίηση των μέτρων στην Αττική, ο καθηγητής δήλωσε ότι τα μέτρα που ήδη υπάρχουν είναι επαρκή. Απλώς – σημείωσε – δεν εφαρμόζονται σωστά και για το λόγο αυτό υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα. Και τόνισε πως τον Φεβρουάριο λόγω του των χαμηλών θερμοκρασιών παρατηρείται έξαρση της γρίπης και άλλων ιών.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, είπε πως δεν προκαλεί έκπληξη ένα νέο lockdown. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά τι ποσοστό βγαίνει από τα κρούσματα θετικά. Αν εδώ ξεφύγει η κατάσταση θα ζήσουμε έναν εφιάλτη» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το να κλείσεις για δύο εβδομάδες τα πάντα δε λύνεις το πρόβλημα της πανδημίας. Θα έπρεπε να μπούμε σε ένα πολύ αυστηρό lockdown για ένα μήνα αλλά δεν θα το άντεχε η οικονομία μας και η ψυχολογία μας.