Σε επιφυλακή όλοι οι αρμόδιοι φορείς για τους πρόσφυγες

26-12-2016

Σε …επιφυλακή θέτει το υπουργείο Υγείας γιατρούς, ιατρικούς συλλόγους και Περιφέρειες για το προσφυγικό ζήτημα. Με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος υπενθυμίζει τις «υποχρεώσεις» γιατρών και τοπικής αυτοδιοίκησης για τις διαδικασίες παροχής υπηρεσιών υγείας στις πύλες εισόδου των προσφύγων στην χώρα μας. 

Συγκεκριμένα, ο γ.γ του υπουργείου Υγείας επικαλούμενος και τις επισημάνσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου Υγείας (ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μυτιλήνη) επισημαίνει την ανάγκη «ελέγχου όσων δεν διαθέτουν τα αντίστοιχα διαπιστευτήρια και πιστοποιήσεις καθώς και συντονισμό όλων όσων επιχειρούν σε πεδίο». 

Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι «οι κατά τόπους αρμόδιοι ιατρικοί σύλλογοι έχουν υποχρέωση να ελέγχουν και  να εγκρίνουν, το χώρο, το χρόνο και τον τρόπο, με τον οποίο παρέχονται οι ιατρικές υπηρεσίες από ιατρούς εθελοντές (είτε στο πλαίσιο κάποιας  μη κυβερνητικής οργάνωσης είτε και ανεξάρτητα). 

Επίσης, υπενθυμίζει ότι «οι κατά τόπους ιατρικοί σύλλογοι, ως ΜΠΔΔ, έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να ασκούν έλεγχο σε όλους τους εμφανιζόμενους εθελοντές ιατρούς – υπηκόους κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίοι παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες είτε στο πλαίσιο κάποιας μη κυβερνητικής οργάνωσης είτε ως ανεξάρτητοι εθελοντές». 

Ειδικά αναφορά κάνει στις αρμοδιότητες των Περιφερειών, οι οποίες «είναι καθαρά αποφασιστικές και επ΄ουδενί διεκπεραιωτικές, αποτελούν βασικό πυλώνα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας στην περιοχή ευθύνης τους, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους των περιοχών, από τις οποίες οι πρόσφυγες εισέρχονται στη χώρα μας». 

Συνεπώς, καταλήγει ο κ. Μπασκόζος, «οι αρμόδιες υπηρεσίες των κατά τόπους αρμοδίων Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να επιληφθούν άμεσα της αρμοδιότητάς τους για εποπτεία των οικείων ιατρικών συλλόγων ειδικώς σε σχέση με τον έλεγχο από τους τελευταίους του χώρου, του χρόνου και του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν ιατροί – εθελοντές»