Σε εξέλιξη κλινική δοκιμή με δαπαγλιφλοζίνη σε ασθενείς με κορονοϊό

29-04-2020

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι κλινικές µελέτες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε όλο τον κόσµο.

Σε ό,τι αφορά στα φάρµακα, που µπορεί να αποδειχθούν αποτελεσµατικά στην αντιµετώπιση της νόσου, σε εξέλιξη βρίσκεται μια παγκόσμια μελέτη για την αξιολόγηση της δυνατότητας χρήσης της δαπαγλιφλοζίνης, ως θεραπείας για τη μείωση της εξέλιξης του COVID-19.

Η δραστική ουσία θα χορηγηθεί σε ασθενείς, οι οποίοι έχουν επίσης παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, μεταβολικής νόσου ή νεφρική νόσου.

Η δαπαγλιφλοζίνη είναι ένας αναστολέας SGLT2, που χορηγείται για τη θεραπεία του ανεπαρκώς ελεγχόμενου διαβήτη τύπου 2, ως μονοθεραπεία και ως μέρος συνδυαστικής θεραπείας, συμπληρωματικά της δίαιτας και της άσκησης για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου.

Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Κλινική μελέτη DARE-19

Η μελέτη DARE-19 θα αξιολογήσει τη δυνατότητα της δαπαγλιφλοζίνης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών και οργανικής ανεπάρκειας.

Οι καρδιακές, νεφρικές και μεταβολικές συννοσηρότητες έχουν συσχετιστεί με αρνητικές εκβάσεις και θάνατο σε ασθενείς με COVID-19. Ο σχεδιασμός της μελέτης βασίζεται σε εκτενή δεδομένα που αφορούν την προστατευτική επίδραση της δαπαγλιφλοζίνης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF), χρόνια νεφρική νόσο ή διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης ασθενών στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό φορτίο νόσου COVID-19, με στόχο τη συμμετοχή περίπου 900 ασθενών.