Σε εξέλιξη η συζήτηση της Novartis στη βουλή

21-02-2018

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Η συζήτηση η οποία άρχισε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης διεξάγεται σε υψηλούς τόνους ενώ από την πρώτη στιγμή υπήρξε σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης για την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τις δέκα κάλπες, όσα και τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στην δικογραφία για την υπόθεση της Novartis.

Η πρόταση της ΝΔ, πρόταση που υποστηρίχθηκε από ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι, για μία κάλπη απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Ν. Δένδια να υποστηρίζει ότι η απόφαση της Διάσκεψης δεν δεσμεύει την Ολομέλεια. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η πρόταση για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι μια και ενιαία και δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο, παρότι αναφέρονται έντεκα πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Καταλόγισε μάλιστα  στον ΣΥΡΙΖΑ «απόπειρα συκοφάντησης» για να σημειώσει ότι η προανακριτική επιτροπή εξετάζει την υπόθεση και όχι τα πρόσωπα.  Και πρόσθεσε: «καταθέτουμε πρόταση να αποφασίσει η Ολομέλεια για μια κάλπη και όχι δέκα. Να αποφασίσει η Βουλή αν θα πρέπει να στηθεί, το μόνο αυτονόητο, μια κάλπη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης ανέφερε ότι το ζήτημα που ετέθη στην Διάσκεψη δεν είναι για την μια ή τις δέκα κάλπες, αλλά το να υπάρχει η επιλογή του κάθε βουλευτή στο ψηφοδέλτιο ή να μην υπάρχει για τον καθένα. Όπως είπε, «αν πηγαίναμε στην πρόταση για όλους μαζί πακέτο, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στην διάθεση της προανακριτικής», είπε και πρόσθεσε ότι ο Κανονισμός της Βουλής είναι σαφής: «Κάποιοι εξ αυτών ενδεχομένως να μην τεθούν στην διάθεση της επιτροπής. Αυτό δεν μπορούσαμε να το αρνηθούμε σε κανέναν».

«Γιατί δεν έχουμε έντεκα κάλπες;» διερωτήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης για να απαντήσει ο ίδιος:  «Γιατί για το ζήτημα Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης». Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του τόνισε ότι «αφού η δικογραφία δεν έχει τίποτα, μόνο τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες, πώς να διατυπώσετε συγκεκριμένες κατηγορίες;». Και ζήτησε μια κάλπη με μια ερώτηση: ναι ή όχι στην προανακριτική.

Τοποθετήσεις βουλευτών

«Οι ευθύνες έχουν υπογραφές και ονοματεπώνυμα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και πρόσθεσε ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ισοδυναμεί με έγκληση και όχι με κατηγορητήριο.

Αντίστοιχα, προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου.

 «Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης απέδωσε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε επικοινωνιακά τερτίπια και παρελκυστική τακτική.

«Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι τόνισε ότι προέχον είναι να ερευνηθεί και το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων.