Σε ποια ηλικία να δοκιμάσουν τα παιδιά ξηρούς καρπούς;

06-06-2018

Η αύξηση των ποσοστών αλλεργίας στους ξηρούς καρπούς, και ιδιαίτερα στο φιστίκια, μετατρέπουν την εισαγωγή τους στη βρεφική διατροφή σε αγωνιώδη διαδικασία για τις μητέρες. Στην πραγματικότητα, μόλις το 2% των παιδιών θα εμφανίσει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Μάλιστα με τις κατάλληλες γνώσεις και την υποστήριξη των ειδικών υγείας, φαίνεται πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα;

Παρά την κοινή λογική, φαίνεται πως όσο νωρίτερα δοκιμάσει ένα παιδί τους ξηρούς καρπούς, τόσο πιο «προστατευμένο» είναι. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να βάλουν στη διατροφή του παιδιού τους ξηρούς καρπούς στην ηλικία των 4 με 6 μηνών. Υπολογίζεται πως ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας στη συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων μειώνεται ακόμη και κατά 86%όταν γίνει έγκαιρη εισαγωγή στο διαιτολόγιο. Το ίδιο ισχύει ακόμα και για βρέφη με ιστορικό εκζέματος ή αλλεργίας στο αυγό.

Η μορφή έχει σημασία;

Θα μπορούσε κανείς να πει πως η εισαγωγή ξηρών καρπών στη διατροφή των παιδιών, κρύβει ένα κίνδυνο πολύ μεγαλύτερο από την αλλεργία. Το μυαλό μπορεί να μην πηγαίνει εύκολα, όμως η πιθανότητα πνιγμού είναι μεγάλη. Για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου, θα πρέπει οι γονείς να επιλέξουν «σοφά». Μερικές συμβουλές είναι:

  • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίδονται ολόκληροι οι ξηροί καρποί.
  • Αποφύγετε να δώσετε στο παιδί σας φυστικοβούτυρο, ή άλλο βούτυρο, κατευθείαν από το βάζο.
  • Δοκιμάστε να αραιώσετε 2 κουταλάκια απαλό φυστικοβούτυρο σε μητρικό γάλα ή σε βρεφική φόρμουλα.
  • Αλέστε πολύ καλά μίγμα ξηρών καρπών ή χρησιμοποιείστε φυστικοβούτυρο, και αναμείξτε σε φρουτόκρεμες.

Πόσο συχνά;

Εισάγετε σταδιακά στη διατροφή του παιδιού σας τα διαφορετικά είδη ξηρών καρπών. Για παράδειγμα μπορείτε να ξεκινήσετε με τα αμύγδαλα και εάν η ανοχή είναι καλή να συνεχίστε με τα φιστίκια. Σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση σχετικής αλλεργίας (οικογενειακό ιστορικό, έκζεμα, άλλη γνωστή τροφική αλλεργία), προτείνεται η κατανάλωση ξηρών καρπών 3 φορές την εβδομάδα. Για κάθε άλλη ομάδα παιδιών δεν υπάρχει περιορισμός, και οι γονείς μπορούν να εντάξουν τα φιστίκια και τους λοιπούς καρπούς ακόμη και στην καθημερινή διατροφή των παιδιών.

Θυμηθείτε πως οι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καλών λιπαρών, μαγνησίου, βιταμινών Β, ψευδαργύρου και πολλών ακόμη θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού. Μην στερήσετε την πολύτιμη αυτή ομάδα τροφών από τα παιδιά σας, και ζητήστε τη βοήθεια του παιδιάτρου σας για την ομαλή «δοκιμή» τους!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

All information retrieved from http://peanutallergyfacts.org/. Accessed 6/6/2018.