Σε τι διαφέρει το δέρμα του άντρα από εκείνο της γυναίκας

02-03-2017

Οι άντρες δεν είναι γνωστή για την τάση τους να περιποιούνται το δέρμα τους. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την περιποίηση του δέρματος ως καθαρά γυναικεία υπόθεση. Τα τελευταία χρόνια βέβαια έχει γίνει μόδα σε ορισμένους αντρικούς κύκλους να προσέχουν περισσότερο την επιδερμίδα τους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες πλέον αισθάνονται την ανάγκη να επισημάνουν πως το γυναικείο δέρμα όμως έχει ουσιώδεις διαφορές από το αντρικό. Γι’ αυτό είναι λάθος η γυναίκα να επιλέγει τα καλλυντικά του άντρα της.

Όπως λέει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Μάρκος Μιχελάκης «η ικανότητα ανάπτυξης γενειάδας είναι απλώς μία εμφανής διαφορά, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες που δεν φαίνονται και αφορούν τα πάντα, από το πάχος της επιδερμίδας και την πυκνότητα του κολλαγόνου μέχρι την υφή του και την παραγωγή του σμήγματος και του ιδρώτα».

Στην πραγματικότητα, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής των ανδρογόνων (ορμόνες του ανδρικού φύλου, όπως η τεστοστερόνη) το ανδρικό δέρμα είναι κατά 25% πιο παχύ από το γυναικείο. Επιπλέον, με το πέρασμα του χρόνου σταδιακά λεπταίνει, ενώ το πάχος του γυναικείου δέρματος παραμένει σταθερό μέχρι την κλιμακτήριο.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, εξάλλου, οι άντρες έχουν υψηλότερη πυκνότητα κολλαγόνου απ’ ό,τι οι γυναίκες, γι’ αυτό και το δέρμα τους μοιάζει να γερνάει με πιο αργό ρυθμό. Μελέτες έχουν δείξει πως σε άτομα που δεν καπνίζουν ούτε εκτίθενται στον ήλιο χωρίς αντηλιακό (το τσιγάρο και ο ήλιος είναι σημαντικές αιτίες πρόωρης γήρανσης του δέρματος), οι γυναίκες μπορεί να δείχνουν έως και 15 χρόνια μεγαλύτερες από τους συνομήλικούς τους άντρες.

Σχετικά με την υφή του δέρματος, το ανδρικό δέρμα είναι πιο τραχύ και η εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας, η κερατίνη, είναι πιο παχιά. Επιπρόσθετα, παράγει περισσότερο σμήγμα εξαιτίας των ανδρογόνων (αυτό εξηγεί γιατί οι άντρες συνήθως έχουν πιο επίμονη ακμή από τις γυναίκες), ενώ και η παραγωγή ιδρώτα είναι περισσότερη απ’ όση στο γυναικείο δέρμα.

Διαφορές υπάρχουν ακόμα και στη σύσταση του ιδρώτα: στους άνδρες περιέχει περισσότερο γαλακτικό οξύ με αποτέλεσμα να έχουν λίγο πιο χαμηλό pH. Μάλιστα ο συνδυασμός της αυξημένης εφίδρωσης με την αυξημένη παραγωγή γαλακτικού οξέος μπορεί να εξηγεί γιατί το ανδρικό δέρμα είναι εκ φύσεως πιο καλά ενυδατωμένο από το γυναικείο.

Ποιες είναι λοιπόν οι βασικές συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί σχετικά με την φροντίδα του δέρματος μας;

«Παρότι υπάρχουν όλες αυτές και άλλες διαφορές ανάμεσα στο δέρμα ανδρών και γυναικών, αυτό που μένει ίδιο είναι οι βασικές αρχές για τη φροντίδα του», λέει ο δρ Μιχελάκης.

«Το πρώτο λοιπόν που χρειάζονται οι άνδρες είναι να βρουν τι τύπο δέρματος έχουν. Είναι ξηρό και “σκάει”, ξεφλουδίζει ή/και προκαλεί κνησμό; Είναι λιπαρό και γυαλίζει; Μήπως αλλού είναι ξηρό και αλλού λιπαρό, επομένως είναι μικτός τύπος; Ή τους “τσιμπάει” και προκαλεί αίσθημα καύσου όταν χρησιμοποιούν καλλυντικά προϊόντα, επομένως είναι ευαίσθητο; Αν δεν είναι τίποτε απ’ όλα αυτά, αλλά είναι καθαρό και χωρίς ευαισθησία, τότε έχουν κανονικό τύπο».

Ο διαχωρισμός αυτός είναι πολύ σημαντικός γιατί θα τους επιτρέψει να διαλέξουν τα κατάλληλα προϊόντα, προσθέτει. Και παρέχει μερικές πρακτικές συμβουλές για τους άνδρες:

1. Να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων.
Κατ’ αρχάς πρέπει να είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός σας και στη συνέχεια να καλύπτουν ειδικές ανάγκες. Αν, για παράδειγμα, έχετε ακμή ή δέρμα επιρρεπές στα σπυράκια, χρειάζεστε καθαριστικά και ενυδατικά προϊόντα που θα αναγράφουν «oil free» ή/και «μη φαγεσωρογόνα» (φαγέσωρες λέγονται ιατρικά τα σπυράκια της ακμής και τα μπιμπίκια). Αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, χρειάζεστε ήπια προϊόντα που θα αναγράφουν «χωρίς αλκοόλ» ή «alcohol free». Αν απλώς αναφέρουν «χωρίς άρωμα», δεν είναι σίγουρο ότι δεν περιέχουν αλκοόλ.

2. Να πλένετε το πρόσωπό σας καθημερινά, καθώς και μετά τη γυμναστική.
Να χρησιμοποιείτε όμως ένα ήπιο καθαριστικό και χλιαρό νερό, αντί για καυτό νερό και κοινά σαπούνια (σε μπάρα ή υγρά) γιατί μπορεί να ξεράνουν το δέρμα, προειδοποιεί ο δρ Μιχελάκης.

3. Προσέξτε στο ξύρισμα.
Αν ξυρίζεστε κόντρα, είναι πιθανό να παρουσιάσετε μόνιμα σπυράκια κάτω από το σαγόνι σας (στον λαιμό), τα οποία θα είναι σκληρά στην ψηλάφηση και μπορεί να προκαλούν πόνο. Αν εξάλλου ταλαιπωρήστε από γένια που αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα, κοψίματα και γρατζουνιές, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιείτε ξυραφάκια με μία ή δύο λεπίδες και να μην τεντώνετε το δέρμα σας όταν ξυρίζεστε. Απαραίτητο είναι να μουλιάζετε καλά το δέρμα και τα γένια σας πριν το ξύρισμα, καθώς και να ξυρίζεστε με τη φορά ανάπτυξης των τριχών. Για να μειώσετε τους ερεθισμούς, να αλλάζετε ξυραφάκι μετά από πέντε έως επτά ξυρίσματα, εκτός κι αν είναι ξυραφάκια μιας χρήσεως, συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

4. Βάζετε καθημερινά αντηλιακό και να ελέγχετε το δέρμα σας.
Η προστασία από τους δερματικούς καρκίνους είναι πολύ σημαντική για άνδρες και γυναίκες, επομένως δεν πρέπει να είστε σε υπαίθριους χώρους για πολλή ώρα χωρίς αντηλιακό. Να εξετάζετε επίσης τακτικά το δέρμα σας για τυχόν ύποπτες αλλοιώσεις και να πηγαίνετε μία φορά τον χρόνο στον δερματολόγο για να ελέγχει τους σπίλους (ελιές) που ήδη έχετε στο σώμα σας. «Οι συμβουλές αυτές είναι οι βασικές. Από κει και πέρα, το τι θα πρέπει να κάνει ένας άνδρας εξαρτάται από τον τύπο και τις ιδιαιτερότητες του δέρματός του. Αν έχει αμφιβολίες ή απορίες, καλό είναι να συμβουλευθεί έναν δερματολόγο», καταλήγει ο δρ Μιχελάκης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Το ωραίο δέρμα στον άντρα έλκει τις γυναίκες
Τραβάτε πολλές selfies με το κινητό; Καταστρέφετε το δέρμα σας