ΣΕΚ: Φόβοι ότι θα χαθούν τα 130 εκατομ.από τη δεύτερη δόση

26-12-2016

 Tην αποπληρωμή  οφειλών του ΕΟΠΥΥ πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές. Τα χρήματα αυτά αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη των ταμείων που”κληροδοτήθηκαν” στον Οργανισμό της περιόδου 2007-2011 και οι κλινικάρχες, ζητούν από την κυβέρνηση να επιδείξει την αρμόζουσα πολιτική βούληση, ώστε να μη χαθούν αυτά τα λεφτά, που βρίσκονται δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό στο πλαίσιο της τελευταίας δόσης που έλαβε η χώρα από τους Θεσμούς. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι αυτό έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της απροθυμίας του κράτους, να προχωρήσει στην εκκαθάριση των σχετικών τιμολογίων όπως συνέβη το 2014.

Τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν «ελεημοσύνη».υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών,”μας οφείλονται, εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, για υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί προς τους ασφαλισμένους και το κράτος είχε και έχει την υποχρέωση, για την πλήρη εξόφλησή τους, χωρίς τα «τερτίπια» των rebate – claw back κλπ”.

Οι κλινικάρχες επισημαίνουν επίσης ότι η καθυστέρηση της εξόφλησης των οφειλών επιδεινώνει όλο και περισσότερο την κατάσταση των ιδιωτικών κλινικών της τελευταίας τετραετίας και θέτει σε κίνδυνο αφενός το τραπεζικό σύστημα (κόκκινα δάνεια) και αφετέρου τις 55.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας -που παρά τις τεράστιες δυσκολίες- συνεχίζουν να συντηρούν.

Η ανάπτυξη θα παραμένει μια λέξη κενή νοήματος, όσο το κράτος «πνίγει» με τα χρέη που έχει δημιουργήσει υγιείς επιχειρήσεις, όσο τους στερεί τη δυνατότητα να επενδύσουν σε νέες υποδομές, σε κλάδους όπως ο ιατρικός τουρισμός με τεράστιες προοπτικές για την εθνική οικονομία, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας  Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης. Βούληση να θέσει τέλος σε μια κατάσταση από την οποία ο μεγαλύτερος χαμένος είναι η ίδια η Υγεία, οι πολίτες αυτής της χώρας.