Selfies: Κάνουν κακό στην υγεία μας

09-08-2018

Οι selfies έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Έχουν κατακλύσει τα social media τα οποία όλοι μας χρησιμοποιούμε. Φωτογραφίες του εαυτούς μας που τραβάμε μόνοι μας για να δείξουμε στους διαδικτυακούς μας φίλους που είμαστε και τι κάνουμε. Φαίνεται όμως πως η μανία με τις selfies ενέχει κινδύνους για την υγεία μας.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο JAMA Facial Plastic Surgery, ειδικοί με επικεφαλής την Δρ Νιλαμ Βασι, διευθύντρια του Δερματολογικού Κέντρου του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, προειδοποιούν ότι το «παλιρροϊκό» κύμα των βελτιωμένων φωτογραφιών που όλοι ανεβάζουμε στα κοινωνικά δίκτυα αλλάζει την αντίληψη μας για την ομορφιά.

Και αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανησυχία για την εξωτερική μας εμφάνιση οδηγώντας μας σε επικίνδυνες πολλές φορές προσπάθειες να κρύψουμε τα ψεγάδια μας, με μη αναγκαίες πλαστικές επεμβάσεις και άλλες τεχνικές.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ιατρικά σωματική δυσμορφική διαταραχή και αφορά στο 2% των ανθρώπων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι κορίτσια στην εφηβεία που αλλάζουν τις φωτογραφίες τους όταν τις αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα τείνουν να ανησυχούν περισσότερο για την εικόνα του σώματος τους και όσες έχουν σωματική δυσμορφική διαταραχή χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για επιβεβαίωση.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το 55% των πλαστικών χειρουργών έχουν ασθενείς που τους ζητούν να δείχνουν ωραιότεροι στις selfies φωτογραφίες τους.

«Ένα νέο φαινόμενο, η λεγόμενη δυσμορφία snapchat, έχει ανακύψει όταν ασθενείς μας ζητούν να τους κάνουμε επεμβάσεις με μόνο στόχο να φαίνονται όπως όταν χρησιμοποιούν φωτογραφικά φίλτρα για να φωτογραφηθούν», εξηγεί η Δρ Βασι.

Οι συγγραφείς της μελέτης πάντως προειδοποιούν ότι η πλαστική χειρουργική μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση και όχι απαραίτητα βελτίωση της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής και συμβουλεύουν τους ασθενείς να αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη.

«Οι φιλτραρισμένες selfies μπορεί να κάνουν το άτομο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και να έχει προσδοκίες, όπως το να δείχνει πάντα τέλειο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές για τους εφήβους και όσους έχουν σωματική δυσμορφική διαταραχή και είναι σημαντικό να μπορούμε πάντα να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα στη σωματική μας εικόνα», καταλήγει η ερευνήτρια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Selfies: Γιατί απαγορεύονται για τα παιδιά;