ΣΕΠ προς Υπουργό Οικονομικών: Πότε θα πληρωθούμε όπως υποσχεθήκατε…

26-12-2016

Ο Συνδέσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας (ΣΕΠ) σε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, υπογραμμίζει ότι καμία μέριμνα δεν έχει ακόμα ληφθεί για την αποπληρωμή προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν υλοποιηθεί από τους προμηθευτές προς τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, από το 2010!  Παρόλο που έχει ήδη καταβληθεί η δόση των €34,3 δις και, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ), αυτό θα επέτρεπε την εξόφληση, έστω και μέρους, των οφειλών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, καμία τέτοια κίνηση δεν έχει προγραμματιστεί, αφού στις 28 Δεκεμβρίου 2012 τοΥπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για τον τομέα της Υγείας κατεβλήθησαν €164 εκατ. στον ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων παρελθόντων ετών προς άλλους παρόχους, μόνο.

 Η μη έγκαιρη εξόφληση των εταιρειών – μελών του ΣΕΠ, η υποχρεωτική εξόφληση  παλαιότερων οφειλών με ‘κουρεμένα’ ομόλογα άνω του 72% της αξίας τους με την ένταξη στο PSI+ και η ασφυκτική πίεση των Τραπεζών για την παροχή άλλων εγγυήσεων ή την επιστροφή των δανείων, έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωσητου χώρου αλλά και στα πρόθυρα χρεωκοπίας πολλές εταιρείες. Επιπρόσθετα, όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια τεραστίων εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου, από άμεση και έμμεση φορολογία, αλλά πάνω απ’ όλα έχουν στοιχίσει σε εκατοντάδες εργαζομένους τη θέση εργασίας τους.

 O Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) κ. Παύλος Αρναούτης τονίζει σχετικά, «Αυτή η καθυστέρηση αποπληρωμής, που όχι μόνο δεν είναι σύμφωνη με την καλή πίστη και τα συνήθη συναλλακτικά ήθη, αλλά είναι αντίθετη και προς τις ισχύουσες διατάξεις (ΠΔ 166/2003), έχει φέρει σε πλήρη απόγνωση τις εταιρείες μέλη μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας των προμηθευτών του ΕΣΥ και την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν από το PSI+. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι λειτουργικά κερδοφόρες επιχειρήσεις, που θα συντελέσουν στην επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης, και θα εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη παροχή αγαθών και υπηρεσιών Υγείας σε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές. Θα σας παρακαλούσαμε να δεχθείτε αντιπροσωπεία του Προεδρείου του Συνδέσμου μας για την ανταλλαγή απόψεων σε μια προσπάθεια εξεύρεσης εφικτής λύσης των παραπάνω προβλημάτων.»