Σεξ: Αυτό είναι το νέο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

26-12-2016
Μέχρι σήμερα ξέραμε ορισμένα συγκεκριμένα νοσήματα που μεταδίδονται με το σεξ. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες μπόρεσαν να ανακαλύψουν ακόμα ένα. Το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων ή αλλιώς mycoplasma genitalium.
 
Ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) και τον οργανισμό Public Health England (PHE) μελέτησαν 4.507 άντρες και γυναίκες.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία δημοσιεύτηκαν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (IJE) έδειξαν πως εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι, στη Βρετανία τουλάχιστον, μπορεί να μολυσμένοι με το νέο αυτό νόσημα και να μην το ξέρουν καν.
Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, ήδη πάνω από το 1% του βρετανικού πληθυσμού ηλικίας 16 έως 44 ετών είναι μολυσμένο αλλά οι περισσότεροι φορείς δεν το ξέρουν, διότι σπανίως προκαλεί συμπτώματα. 
 
Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις ούρων που έκαναν στους εθελοντές τους αποκάλυψαν ότι κατά μέσον όρο το 1,2% των ανδρών και το 1,3% των γυναικών ήταν μολυσμένοι με το μυκόπλασμα αυτό.
Πιο πιθανοί φορείς είναι όσοι είχαν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, δεν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό και ζουν στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας.
 
Όπως έδειξε η έρευνα, περισσότερο από το 90% των κρουσμάτων στους άνδρες και το 66% στις γυναίκες αφορούν νέους ηλικίας 25 έως 44 ετών.
 
Τι μπορεί να προκαλέσει αυτό το μυκόπλασμα; Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι ακόμα άγνωστες. Οι ειδικοί όμως λένε πως τα άμεσα συμπτώματα μπορεί να είναι ουρηθρίτιδα στους άντρες και τις γυναίκες, καθώς και τραχηλίτιδα και φλεγμονή της πυέλου στις γυναίκες.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το ποσοστό της μόλυνσης ήταν μηδενικό στους 200 εθελοντές ηλικίας 16 και 17 ετών οι οποίοι ουδέποτε είχαν κάνει σεξ. Αυτό φυσικά ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι το βακτήριο αυτό μεταδίδεται αποκλειστικά με το σεξ.
 
Την άποψή τους  υποστηρίζει και το εύρημα ότι το ποσοστό της μόλυνσης έφτανε το 5,2% στους άνδρες και το 3,1% στις γυναίκες που είχαν πάνω από τέσσερις ερωτικούς συντρόφους στη ζωή τους.
 
Το ανησυχητικό είναι ότι το 94,4% των μολυσμένων ανδρών και το 56,2% των μολυσμένων γυναικών δεν είχαν εκδηλώσει κανένα ύποπτο σύμπτωμα, αλλά σε όσες είχαν εκδηλώσει, το πιο συχνό σύμπτωμα ήταν η αιμορραγία από τον κόλπο μετά το σεξ.
Στην πραγματικότητα, οι μολυσμένες γυναίκες είχαν σχεδόν εξαπλάσιες πιθανότητες από τις μη μολυσμένες να παρουσιάσουν αιμορραγία.
 
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι μολυσμένοι άνδρες ήταν πιθανότερο να έχουν διαγνωστεί κατά το παρελθόν με βλεννόρροια, σύφιλη ή μη-ειδική ουρηθρίτιδα, και οι μολυσμένες γυναίκες με τριχομονάδες.
 
Επιπλέον, ενώ η συχνότητα της μόλυνσης ήταν υψηλότερη στις γυναίκες ηλικίας 16-19 ετών (έφτανε το 2,4% των εθελοντριών) και ύστερα μειωνόταν, στους άνδρες ίσχυε το αντίθετο: στα 16-19 ήταν πρακτικά ανύπαρκτο αλλά κορυφωνόταν (2,1% των εθελοντών) στις ηλικίες 25-34 ετών.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: