Σεξ: Γιατί χάνεται η στύση στις διακοπές;

03-07-2019

Είναι παρατηρημένο πως κάποιες φορές αντί η χαλάρωση των διακοπών και η ξεκούραση να μας βοηθήσει να λύσουμε κάποια σεξουαλικά μας προβλήματα, να τα εντείνει. Έτσι, στις διακοπές πολλοί είναι οι άνδρες που χάνουν τη στύση τους. Γιατί όμως; Ο χειρουργός – ουρολόγος ανδρολόγος, Κωνσταντίνος Ρόκκας απαντά.

“Άνδρες που αντιμετωπίζουν οργανικά προβλήματα αλλά δεν το γνωρίζουν, αποδίδουν συνήθως το πρόβλημα με τη στύση τους στην πίεση του χειμώνα. Περιμένουν λοιπόν εναγωνίως τις καλοκαιρινές διακοπές, ελπίζοντας ότι τότε όλα θα φτιάξουν, εφόσον θα είναι πιο χαλαροί. Δυστυχώς όμως, εάν υπάρχει οργανικό πρόβλημα τίποτα δεν φτιάχνει. Η χαλαρότητα δεν μπορεί να βοηθήσει έναν άνδρα να έχει καλύτερες επιδόσεις στο σεξ κι εκεί είναι που επικρατεί άγχος και πανικός. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα που θεωρώντας ότι έχουν “αποτύχει”, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, επικοινωνούν με τον γιατρό, εν μέσω διακοπών, αναζητώντας επειγόντως λύση.”

Υπάρχει όμως και η άλλη μεγάλη κατηγορία. Οι άνδρες που κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουν μια υγιή σεξουαλική ζωή και οργανώνουν τις διακοπές τους με μεγαλύτερες προσδοκίες στο πεδίο του έρωτα. Άνδρες που είτε βρίσκονται σε μόνιμη σχέση, είτε έχουν ως μόνη προσδοκία το σεξ στις διακοπές και αναμένουν πώς και πώς να επιδοθούν στο “ψάρεμα” ευκαιριακών επαφών.

“Σκέφτονται ότι κατά τις διακοπές πρέπει να κάνουν περισσότερο σεξ”, εξηγεί ο κύριος Ρόκκας. “Για τον άνδρα που προγραμματίζει να έχει σεξουαλική επαφή της μιας βραδιάς, των δύο, τριών ή πέντε, δεν υπάρχει η δικαιολογία, “είμαι λίγο κουρασμένος, είμαι λίγο αγχωμένος, θα τα βρούμε αύριο”, όπως μπορεί να συμβαίνει σε μία σταθερή σχέση. Αυτό όμως μπορεί να αποτελέσει και παγίδα. Γιατί αν η άλλη πλευρά περιμένει από σένα αυτό κατά κύριο λόγο κι εσύ θες να το δώσεις και σε μεγαλύτερη ποσότητα και ποιότητα, μπορεί να σε μπλοκάρει το άγχος επίδοσης, ό,τι δηλαδή κυρίως εμφανίζουν οι έφηβοι και οι νέοι άνδρες.”

“Και τι μπορώ να κάνω;”, θα ρωτήσει ένας άνδρας που ξαπλωμένος στην παραλία, νιώθει ότι “απέτυχε” την προηγούμενη βραδιά και αντιμετωπίζει με τρόμο την επόμενη ερωτική του προσπάθεια;

“Από ψυχολογικής πλευράς, θα του έλεγε κανείς να ηρεμήσει και να μην έχει άγχος” απαντά ο χειρουργός – ουρολόγος ανδρολόγος, Κωνσταντίνος Ρόκκας. “Αλλά αυτό είναι πολύ μεγάλη κουβέντα γιατί αν ήταν εύκολο, θα κλείναμε όλοι το κουμπί του άγχους. Ας προσπαθήσει ωστόσο να ηρεμήσει, να ξεκουράζεται και να μην το εκβιάζει!

Όταν κάποια φορά αποτυγχάνουμε, στη συνέχεια το εκβιάζουμε, το εκβιάζουμε, το εκβιάζουμε και φυσικά στο τέλος δεν το πετυχαίνουμε. Αυτό είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε. Να χαλαρώσει λοιπόν κι εφόσον επιτύχει την επιθυμητή στύση, να προχωρήσει. Αν δει ότι δεν έρχεται, με το που θα επιστρέψει από τις διακοπές του να αναζητήσει λύση από έναν ειδικό. Αρχικά θα πρέπει να κάνει ένα screening με έναν ανδρολόγο ώστε να δει, αν η αιτία είναι οργανική ή ψυχολογική. Εάν η αιτία είναι ψυχολογική, ο ανδρολόγος θα τον παραπέμψει σε ψυχολόγο κι αν είναι οργανική θα του λύσει το πρόβλημα, χορηγώντας του την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την αιτία.”

Όσο πάντως κι αν ακούγεται οξύμωρο, οι “αποτυχημένες” σεξουαλικές επαφές των διακοπών, μπορούν να αποδειχθούν και σωτήριες. Με ποιό τρόπο; Λειτουργώντας ως προειδοποιητικό καμπανάκι κινδύνου.

“Στον έλεγχο μετά τις διακοπές, μπορεί ένας άνδρας να ανακαλύψει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Εκεί που νόμιζε ότι είναι απολύτως υγιής και απλώς είχε άγχος, μπορεί να ανακαλύψει σάκχαρο, αρτηριακή πίεση ή καρδιολογικό πρόβλημα, καθώς τα αγγειακά προβλήματα στύσης συνδέονται με τα καρδιολογικά. Το 25% των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα στύσης κι αυτό οφείλεται σε αγγεία, αντιμετωπίζουν καρδιολογικό πρόβλημα και δεν το γνωρίζουν.”

Το αλκοόλ πώς επηρεάζει τη στύση στις διακοπές;
“Το αλκοόλ χαλαρώνει τις αντιστάσεις που μπορεί να έχει κάποιος αλλά από την άλλη η υπερβολική χρήση του, δεν βοηθάει στη στύση. Το αλκοόλ αυτό που κάνει είναι ότι καθυστερεί την εκσπερμάτιση. Το λίγο αλκοόλ επομένως χαλαρώνει τις αντιστάσεις και ίσως κάνει καλό ώστε οι άνθρωποι να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, το πολύ δημιουργεί πρόβλημα.”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Αυτές είναι οι τοπ 5 φαντασιώσεις ανδρών και γυναικών