Σεξ: Η επαφή με τον πρώην κάνει καλό στην υγεία

24-10-2018

Μέχρι σήμερα πιστεύαμερ πως η επιστροφή στον πρώην μας κάνει κακό αφού εμποδίζει τη διαδικασία αποκόλλησης από το παρελθόν. Τώρα, μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως το σεξ με τον πρώην ίσως τελικά να είναι και ευεργετικό για την υγεία μας.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Γουέιν, στις Ηνωμένες Πολιτείες επινόησαν και διενήργησαν στην ουσία δύο μελέτες. Στη μία, οι ερευνητές ανέλυσαν τις ημερήσιες εμπειρίες 113 συμμετεχόντων που είχαν πρόσφατα χωρίσει. Δυο μήνες αργότερα οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε μια online έρευνα όπου τους τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με το αν προσπάθησαν να έχουν κάποια σωματική επαφή με πρώην συντρόφους τους, πόσο συναισθηματικά συνδεδεμένοι εξακολουθούν να είναι και πως αισθάνονταν μετά από κάθε μέρα.

Στη δεύτερη μελέτη έλαβαν μέρος 372 συμμετέχοντες που ανέφεραν την απόπειρα σεξουαλικής δέσμευσης με τους πρώην τους καθώς επίσης και το κατά πόσο ήταν ακόμα συναισθηματικά δεμένοι με αυτούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Sexual Behavior».
Η επικεφαλής της έρευνας Stephanie Spielmann και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως το σεξ με πρώην δεν φαίνεται να λειτουργεί ως τροχοπέδη στο να προχωρήσει κάποιος μπροστά έπειτα από έναν χωρισμό. Αυτό ισχύει ακόμα και για όσους δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το παρελθόν, σύμφωνα με την συγγραφέα της έρευνας, 

Όπως βρήκαν οι ειδικοί επιδιώκοντας το σεξ με πρώην δεν φαίνεται στέκεται εμπόδιο στον τρόπο που οι άνθρωποι συνέρχονται από το σοκ ενός χωρισμού σε καθημερινή βάση ή κατά τη διάρκεια δύο μηνών.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες που επιδίωξαν να κάνουν σεξ με πρώην κατέληξαν στο κρεβάτι μαζί τους, ωστόσο αυτό δεν επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να ξεπεράσουν το παρελθόν και να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους.

Εκείνοι που μαραζώνουν για τους πρώην συντρόφους τους, αναζητούν με μεγαλύτερη συχνότητα τη σεξουαλική επαφή και αυτός ενδεχομένως είναι ο τρόπος τους για να ενισχύσουν την εγγύτητα και την σύνδεση. Αυτό, πάντως, δεν τους προκάλεσε αναστάτωση ούτε τους έκανε να αισθανθούν κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα κάθε μέρα αισθάνονταν όλο και πιο θετικά.

Κατά την Spielmann, τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν πρόκληση για τις κοινές πεποιθήσεις. «Το γεγονός ότι το σεξ με πρώην βρέθηκε να επιδιώκεται με ενθουσιασμό από εκείνους που δυσκολεύονται να προχωρήσουν μπροστά, υποδηλώνει ότι ίσως θα πρέπει να αξιολογούμε με πιο κριτική ματιά τα κίνητρα των ανθρώπων που επιζητούν το σεξ με πρώην».

Η συγγραφέας τονίζει επίσης ότι τα ευρήματα τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να μελετηθεί η φύση των χωρισμών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υπογραμμίζει επίσης τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που οι άνθρωποι ξεπερνούν τους χωρισμούς και πιστεύει πως είναι σημαντικό θέμα για έρευνα λόγω των συνεπειών που μπορεί να έχει στην ψυχική υγεία κάποιου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έρευνα: Πόσο κακό μας κάνει η επανασύνδεση με τον πρώην
Social Media: Γιατί πρέπει να διαγράψεις τον πρώην σου από το Facebook