Σεξ: Η ερωτική ζωή επηρεάζει την γονιμότητα;

ζευγάρι που κάνει σεξ
09-09-2021

Οι στάσεις στο σεξ που βοηθούν τη βαθιά διείσδυση τελικά δεν αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης. Αυτό υποστηρίζουν Βραζιλιάνοι ειδικοί καταρρίπτοντας μύθους για συμβουλές τεκνοποίησης.

Καμιά φορά μπορεί να ακούμε πολλά σχετικά με την τεκνοποίηση αλλά μερικές από αυτές τις φήμες δεν ισχύουν πάντα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι στάσεις που θεωρητικά διευκολύνουν την σωματική επαφή των δύο συντρόφων, δεν ενισχύουν τις πιθανότητες τεκνοποίησης.

Αυτό δηλαδή πρέπει να το ξεχάσουμε γιατί δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας αστικός μύθος.

Πολλά ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν απογόνους καταφεύγουν στην ιεραποστολική στάση και στο σεξ με τον άνδρα από πίσω.

Πλέον αυτό θεωρείται ξεπερασμένο όσο αφορά την γονιμότητα.

Ωστόσο, ομάδα Βραζιλιάνων γυναικολόγων έβαλε στο μικροσκόπιο στοιχεία σχετικά με διάφορες συμβουλές γονιμότητας και κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα.

Σεξ και γονιμότητα: Τι ισχύει

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μπρούνο Ραμάλχο ντε Καρβάλχο, ο οποίος εργάζεται στην κλινική αναπαραγωγικής υγείας «Bonvena», «Οι στάσεις στο σεξ για τη συνουσία ή η στάση των γυναικών μετά το σεξ δεν σχετίζονται με καλύτερες πιθανότητες εγκυμοσύνης. Το «σεξ από πίσω» και το «ιεραποστολικό» θεωρούνται λανθασμένα οι καλύτερες στάσεις για την επίτευξη εγκυμοσύνης αν και βοηθούν το σπέρμα να «καθίσει» στον τράχηλο».

Για την καθηγήτρια Χάνα Βιζνόβα, ειδική σε θέματα γονιμότητας, μία από τις μεγάλες «παρανοήσεις» για όσους υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ότι τα ζευγάρια πρέπει να απέχουν από το σεξ.

«Πολλοί γιατροί λένε ότι τα ζευγάρια πρέπει να απέχουν από το σεξ, πιστεύοντας ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βλάψει το έμβρυο ή την εμφύτευσή του. Αλλά πιστεύω ότι είναι λάθος. Ναι, μπορεί να υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τα δικά τους ωάρια κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης θα ήταν καλύτερο να αποφύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα αμέσως μετά τη συλλογή ωαρίων, καθώς μπορεί να αισθανθούν κάποια δυσφορία. Αλλά η σεξουαλική δραστηριότητα δεν μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν μια καθολική απαγόρευση του σεξ κατά τη διάρκεια των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Ο επικεφαλής της έρευνας επισημαίνει επίσης ότι «αν και πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η παραμονή σε ύπτια θέση για μικρό χρονικό διάστημα διευκολύνει τη μεταφορά σπέρματος και αποτρέπει τυχόν διαρροή σπέρματος από τον κόλπο, αυτό δεν έχει επιστημονική βάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Τι πρέπει να ξέρεις μετά τα 40