Σεξ: Οι νεαροί άντρες έχουν πιο συχνά επικίνδυνη σεξουαλικά συμπεριφορά

26-12-2016
Από την εφηβεία ακόμα μαθαίνουμε πως στο σεξ πρέπει να προσέχουμε για να προστατέψουμε τόσο την δική μας υγεία όσο και εκείνη του συντρόφου μας. Φαίνεται όμως πως αυτό δεν γίνεται συνείδηση σε όλους. Νέα διεθνής έρευνα δείχνει πως οι νεαροί άντρες είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους.
 
Οι ερευνητες συνέλεξαν στοιχεία και δεδομένα από έρευνες που είχαν διεξαχθεί στην Υποσαχάρια Αφρική, τη Βολιβία, την Καμπόντια, τη Γουιάνα, την Αϊτή και στο Βιετνάμ και αφορούσαν 5.000 νέους άντρες και γυναίκες. Εξέτασαν επίσης την επίδραση της ηλικίας, της οικονομικής κατάστασης και του εκπαιδευτικού υποβάθρου στη σεξουαλική συμπεριφορά.
Σκοπός τους ήταν να καταλάβουν τις διαφορές στις σεξουαλικές πρακτικές που επιλέγουν οι νεαροί άνδρες και οι νεαρές γυναίκες. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό SAHARA-J: Journal of Social Aspects of AIDS/HIV, έδειξαν πως οι άντρες είναι 10 φορές πιο πιθανό να έχουν επικίνδυνη συμπεριφορά όσον αφορά στο σεξ από τις συνομίληκες τους κοπέλες.
 
Όπως φάνηκε από την έρευνα, οι άνδρες ηλικίας από 15 έως 19 ετών ήταν 27 φορές πιο πιθανό από τις συνομήλικές τους να έχουν επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά. Ως επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά ορίστηκε από τους ερευνητές η σεξουαλική πράξη ανάμεσα σε άτομα διαφορετικού φύλου χωρίς τη λήψη προστασίας καθώς και η εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων μέσα στον τελευταίο χρόνο.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμα πως η ζωή σε αστικό περιβάλλον, η καλή εκπαίδευση, η καλή οικονομική κατάσταση και κυρίως το να είναι κάποιος νεαρός άνδρας αύξαναν τις πιθανότητες για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Πρόκειται για μια επικίνδυνη συνήθεια που μπορεί να διατηρηθεί και στη μετέπειτα ζωή του ατόμου.
 
Στην πλειονότητα των χωρών που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη, η ροπή των ανδρών προς το μη ασφαλές σεξ ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των γυναικών, ανεξάρτητα από άλλες μεταβλητές, όπως ήταν η ηλικία, η εκπαίδευση, ο τόπος κατοικίας και η οικονομική κατάσταση. Η ισχυρή συσχέτιση του ριψοκίνδυνου σεξ με τους νεαρούς άνδρες δείχνει ότι μάλλον το να είναι κάποιος νεαρός άνδρας αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα της πρακτικής ριψοκίνδυνου σεξ σε σχέση με τις άλλες μεταβλητές που εξετάστηκαν.
 
Τα άτομα που κατοικούσαν σε πόλεις και είχαν καλή εκπαίδευση ήταν πιο πιθανό να κάνουν ριψοκίνδυνο σεξ, παρόλο που είχαν και τη γνώση αλλά και τα εφόδια για να αποφύγουν τους κινδύνους. Από τη στιγμή που απουσιάζουν περαιτέρω ερευνητικά δεδομένα, οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από το γεγονός ότι οι γυναίκες συνήθως παντρεύονται σε μικρότερη ηλικία καθώς και στα αυξημένα ποσοστά κατάχρησης ουσιών από την πλευρά των ανδρών τα οποία σχετίζονται με την εναλλαγή συντρόφων και την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας σε μεγαλύτερη ηλικία.
 
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του οργανισμού UNAIDS, σχεδόν το 50% των νέων λοιμώξεων από HIV διαγιγνώσκεται σε νέους ανθρώπους, με το μη ασφαλές σεξ να είναι ο πιο βασικός αιτιολογικός παράγοντας.
 
Οι ερευνητές ευελπιστούν τα ευρήματά τους να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς, τους επαγγελματίες υγείας και τις οικογένειες στην καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών μοτίβων του ριψοκίνδυνου σεξ που υιοθετούν οι νέοι άνδρες και να προσαρμόσουν τις παρεμβάσεις τους, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες με τρόπο εξατομικευμένο, στοχεύοντας στην αλλαγή συμπροφοράς που θα έχει διάρκεια στον χρόνο και που ενδέχεται να είναι σωτήρια για τη ζωή.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: