Σεξ: Η σημασία του καλού ύπνου στην υγιή σεξουαλική ζωή

ζευγάρι αγκαλιά στο κρεβάτι μετά το σεξ
12-02-2021

Στην εποχή μας όλοι μας κοιμόμαστε λιγότερο από όσο θα έπρεπε. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν πως αυτό μπορεί να επηρεάσει και την ποιότητα του σεξ στην ζωή μας και την γενικότερη σεξουαλική μας υγεία.

Το σεξ και ο ύπνος

Πιο συγκεκριμένα ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με:

 • την υψηλή αρτηριακή πίεση
 • το αδύναμο ανοσοποιητικό
 • την πρόσληψη βάρους
 • τις αλλαγές στη διάθεση την παράνοια
 • την κατάθλιψη
 • τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακού νοσήματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και κάποιων τύπων καρκίνου.

Παράλληλα η αποστέρηση ύπνου καθώς και η κακή ποιότητα ύπνου έχουν συνδεθεί από τη σχετική έρευνα με τη μειωμένη libido.

Μια πρόσφατη μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine. Σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν 4,000 άνδρες και γυναίκες 60-65 ετών. Τα συμπεράσματα ήταν πως ο κακός ύπνος σχετίζεται με στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και προβλήματα στη διέγερση και τον οργασμό στις γυναίκες . Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες ήταν μεγάλοι σε ηλικία και συχνά υπέφεραν από υπνική άπνοια ή άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα. Δυστυχώς όμως η υπνική άπνοια είναι όλο και συχνότερη στα νεότερα άτομα. Ιδιαίτερα στους άνδρες.

Οι άνδρες μάλιστα φαίνεται να πλήττονται σημαντικά από την έλλειψη ύπνου. Επηρεάζει επίσης τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και στυτική δυσλειτουργία. Πώς όμως συνδέεται η τεστοστερόνη με τον ύπνο; Έχει βρεθεί ότι τα υψηλότερα επίπεδά της εντοπίζονται κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, ο οποίος είναι βαθύς και λαμβάνει χώρα στο τέλος ενός κύκλου ύπνου. Το πρώτο στάδιο REM έχει διάρκεια περίπου 10 λεπτά αλλά κατά τη διάρκεια του ύπνου τα στάδια αυξάνονται σε διάρκεια με το τελευταίο να διαρκεί έως και μια ώρα. Εάν λοιπόν ένα άνδρας δεν κοιμάται αρκετές ώρες ή εάν ο ύπνος του διακόπτεται, είτε δεν φτάνει καθόλου στο στάδιο του REM ύπνου, ή εάν φτάσει η διάρκεια του θα είναι περιορισμένη.

Ο ρόλος της τεστοστερόνης

Η τεστοστερόνη όμως δεν είναι απαραίτητη μόνο στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες. Διατηρεί την υγεία των οστών, ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, βελτιώνει τη μυϊκή μάζα και προάγει την παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι ειδικοί επίσης πιστεύουν ότι η υπνική άπνοια υποδιαγιγνώσκεται στις γυναίκες. Κατά συνέπεια η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη σεξουαλική ορμή και σε εκείνες.

Νέες έρευνες

Μία άλλη μελέτη μάλιστα που εξέτασε 171 γυναίκες, βρήκε ότι μόνο μία ώρα παραπάνω ύπνου όχι άπλα αύξανε τη σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια της επομένης ημέρας αλλά αύξανε επίσης την πιθανότητα σεξουαλικής συνεύρεσης. Πιο συγκεκριμένα μια ώρα παραπάνω ύπνου βρέθηκε να σχετίζεται με κατά 14% αυξημένη πιθανότητα σεξουαλικής επαφής με σύντροφο το επόμενο βράδυ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ενώ επαρκής θεωρείται ο ύπνος που διαρκεί από 7 έως 9 ώρες, η αποστέρηση ύπνου εκτιμάται ότι επηρεάζει το 45% του παγκοσμίου πληθυσμού. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ύπνου υπάρχουν κάποιες αλλαγές τις οποίες μπορεί να υιοθετήσει κανείς για να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου τους. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι :

 • Η διατήρηση ενός σταθερού ωραρίου κατάκλισης και αφύπνισης ακόμα και τα σαββατοκύριακα.
 • Η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ πριν τον ύπνο. Ακόμα κι εάν σε πρώτη φάση το αλκοόλ φέρνει υπνηλία μπορεί να επιφέρει διακοπή στον ύπνο.
 • Η αποφυγή του καφέ μετά τις 3μ.μ.
 • Η υιοθέτηση μιας σταθερής ρουτίνας χαλάρωσης πριν τον ύπνο η οποία μπορεί, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο ή ντους, την εξάσκηση διαλογισμού ή την ανάγνωση ενός βιβλίου στο κρεβάτι.
 • Η αποφυγή του καπνίσματος πριν την κατάκλιση.

Επίσης οι ειδικοί τονίζουν ότι οι ενήλικες θα πρέπει να ακολουθούν και οι ίδιοι τους κανόνες ύπνου που θέτουν στα παιδιά τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πώς αντιδρούν τα παιδιά όταν ακούν πρώτη φορά για αυτό