Σεξ: Μια στις δέκα γυναίκες έχει επώδυνες σεξουαλικές επαφές

27-01-2017

Για τους περισσότερους το σεξ είναι ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Δυστυχώς όμως δεν είναι το ίδιο για όλους. Ορισμένες γυναίκες βιώνουν τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Βρετανοί επιστήμονες βάλθηκαν να εξηγήσουν το πως και το γιατί.

Ερευνητές από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής και του University College του Λονδίνου μελέτησαν περίπου 6.700 γυναίκες ηλικίας από 16 έως 74 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό γυναικολογίας και μαιευτικής BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, έδειξαν πως σχεδόν μία γυναίκες στις δέκα (ποσοστό 8%) αισθάνεται πόνο στη διάρκεια του σεξ.
Το πρόβλημα, το οποίο ονομάζεται δυσπαρευνία, αφορά γυναίκες όλων των ηλικιών. Είναι όμως συχνότερο στις γυναίκες ηλικίας από 55 έως 65 ετών. Ακολουθεί σε συχνότητα η ηλικιακή ομάδα από 16 έως 24 ετών.

Όπως τονίζει η επικεφαλής της έρευνας Κίρστιν Μίτσελ, η δυσπαρευνία μπορεί να προκύπτει από διάφορους σωματικούς, ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες. Αυτό καθιστά δύσκολη τη θεραπεία της.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι για πολλές γυναίκες το θέμα παραμένει ταμπού και αποφεύγουν να το συζητήσουν, ακόμη και με το γιατρό τους. Μερικές γυναίκες μάλιστα αποφεύγουν τελείως το σεξ, επειδή φοβούνται τον πόνο που μπορεί να τους προκαλέσει.

Το επώδυνο σεξ συχνά συνδέεται με άλλα προβλήματα, όπως κολπική ξηρότητα, αισθήματα άγχους κατά τη σεξουαλική πράξη, έλλειψη απόλαυσης στο σεξ κ.α. Ιδιαίτερα κατά την ηλικία της εμμηνόπαυσης, το σεξ μπορεί να γίνει επώδυνο για τη γυναίκα λόγω ξηρότητας του κόλπου της.

Η δυσπαρευνία μπορεί να προκύπτει από διάφορους σωματικούς, ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες, που συχνά καθιστούν περίπλοκη τη θεραπεία της. Ο πόνος μπορεί να προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ενδομητρίωση ή άλλες γυναικολογικές παθήσεις, που πρέπει να θεραπευθούν. Εξίσου θεραπεία χρειάζονται τυχόν ψυχολογικά προβλήματα, που μπλοκάρουν τη διαδικασία της απόλαυσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, από τις γυναίκες που νιώθουν πόνο στο σεξ, μία στις τέσσερις αισθάνονται έτσι σχεδόν κάθε φορά που κάνουν σεξ, ενώ μία στις τρεις δηλώνουν ανικανοποίητες από τη σεξουαλική ζωή τους (έναντι μόνο μιας στις δέκα από τις γυναίκες που δεν έχουν πρόβλημα δυσπαρευνίας).

Προηγούμενες έρευνες εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στο πόσο συχνή είναι η δυσπαρευνία παγκοσμίως. Οι σχετικές εκτιμήσεις κυμαίνονται από το 3% έως το 18% των γυναικών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πόνος στο σεξ; Η επιστήμη εξηγεί….
Σεξ: Αυτά είναι τα 3 είδη πόνου που καταπολεμά ο οργασμός