Σεξ: Όσο πιο συχνό το στοματικό, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρκίνο

νεαρό ζευγάρι αγκαλιά στο κρεβάτι κάνει σεξ
13-01-2021

Το στοματικό σεξ είναι μέρος της ερωτικής ζωής. Τώρα νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η μεγαλύτερη συχνότητα του στοματικού σεξ αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Και στη συνέχεια εμφάνισης καρκίνου στο στόμα ή στο φάρυγγα.

Ο καρκίνος του στόματος και το στοματικό σεξ

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τη δρα Βιρτζίνια Ντρέικ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cancer» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.
Οι ειδικοί, μελέτησαν στοιχεία για 163 άτομα με στοματοφαρυγγικό καρκίνο σχετιζόμενο με τον ιό HPV και άλλους 345 ανθρώπους χωρίς τέτοια πάθηση.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν περισσότερους από δέκα συντρόφους με τους οποίους είχαν κάνει στοματικό έρωτα, είχαν τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο στο στόμα ή στο φάρυγγα. Κι αυτό εξαιτίας μόλυνσης από τον HPV.
Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για:

  • όσους είχαν ξεκινήσει το στοματικό σεξ σε πιο νεαρή ηλικία (ιδίως με αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας άτομα)
  • όσους έκαναν συχνότερα στοματικό έρωτα αλλάζοντας συντρόφους σε σύντομο χρονικό διάστημα
  • όσους είχαν σεξουαλικές επαφές εκτός του γάμου τους

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο στοματικός έρωτας αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για στοματοφαρυγγικό καρκίνο λόγω HPV και η νέα έρευνα το επιβεβαιώνει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Γιατί έχουμε πονοκέφαλο μετά την ερωτική πράξη