Σεξ: Πάρτε ασπιρίνη πριν την επαφή εάν θέλετε να κάνετε αγόρι

26-12-2016
Πολλές γυναίκες όταν μένουν έγκυες δεν ενδιαφέρονται για το φύλο το παιδιού αρκεί να είναι υγιές. Άλλες πάλι έχουν προτίμηση και θέλουν ένα αγοράκι, ιδίως εάν έχουν ήδη ένα κοριτσάκι. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως οι γυναίκες με ιστορικό αποβολής που παίρνουν λίγη ασπιρίνη ίσως έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν τελικά παιδί και μάλιστα αγόρι.
 
Ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των Παιδιών & Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHHD) των Ηνωμένων Πολιτειών χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες 1.078 εθελόντριες ηλικίας από 18 έως 40 ετών με ιστορικό μίας ή δύο αποβολών.
Οι εθελόντριες της μίας ομάδας έπαιρναν χαμηλή δόση ασπιρίνης («παιδική» ασπιρίνη) και η άλλη ένα ψευδοφάρμακο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση Κλινικής Διερεύνησης (JCI), έδειξαν πως η συστηματική λήψη ασπιρίνης αυξάνει κατά 34% τις πιθανότητες γέννησης αγοριού.
 
Από την έρευνα φάνηκε ακόμα πως οι έγκυες που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν μειωμένα επίπεδα μίας ουσίας στο αίμα τους που λέγεται C-αντιδρώσα πρωτεϊνη (CRTP) και είναι δείκτης φλεγμονής, γεγονός που υποδηλώνει ότι το φάρμακο είχε επιδράσει στον οργανισμό τους.
 
Παλαιότερες έρευνες ειχαν δείξει πως οι επαναλαμβανόμενες αποβολές σχετίζονται με αυξημένη φλεγμονή στη μήτρα, η οποία αποδίδεται στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μερικών γυναικών εκλαμβάνει ως ξένο σώμα το έμβρυο και του επιτίθεται για να το καταστρέψει.
Η φλεγμονή που προκαλεί για να πετύχει αυτό τον στόχο πιστεύεται ότι μειώνει ιδιαιτέρως τις πιθανότητες απόκτησης γιου, διότι τα άρρενα έμβρυα είναι πολύ πιο ευάλωτα σε αυτήν.
 
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η φλεγμονή μειώνει τη σύλληψη ή την επιβίωση των αρρένων εμβρύων και ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης πριν από τη σύλληψη αποκαθιστά τον αριθμό των αρρένων εμβρύων στο συμβατικό επίπεδο, αναχαιτίζοντας κατά πάσαν πιθανότητα τη φλεγμονή», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους και προσθέτουν πως «ωστόσο, η χαμηλή δόση ασπιρίνης δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον ολικό κίνδυνο απώλειας του εμβρύου ή με το φύλο των αποβαλλομένων εμβρύων, γεγονός που σημαίνει ότι η επίδρασή της στη σύλληψη ή την επιβίωση των εμβρύων ολοκληρώνεται σύντομα μετά την εμφύτευσή τους».
 
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες βέβαια, τα αποτελέσματα αυτά πιθανότατα δεν θα ισχύουν για γυναίκες δίχως ιστορικό αποβολής, αλλά σε κάθε περίπτωση συνιστούν σε όποια γυναίκα θα ήθελε να δοκιμάσει το φάρμακο, να συμβουλευθεί πρώτα τον γιατρό της, διότι το φάρμακο μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και αντενδείκνυται σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: