Σεξ: Πως το κάπνισμα επηρεάζει τη στύση

30-11-2018

Η στύση για τον άνδρα στο σεξ δεν είναι μόνο θέμα ικανοποίησης αλλά και θέμα ανδρικού εγωισμού. Απόδειξη του ανδρισμού τους. Για τους καπνιστές τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Νέα έρευνα δείχνει τώρα πως το κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην στυτική λειτουργία.

Δεν είναι τυχαίο εξ άλλου πως το 2014 η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) προστέθηκε στην επίσημη λίστα των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Η σχετική έρευνα έχει σαφώς δείξει ότι οι άνδρες που καπνίζουν έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ. Παράλληλα, τα στυτικά προβλήματα είναι πιο έντονα στους άνδρες που καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα, καθώς και σε αυτούς που είναι καπνιστές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τη στυτική λειτουργία.

Για να έχει ο άνδρας μια στύση ικανή για συνουσία είναι απαραίτητο η ροή του αίματος προς το πέος να είναι επαρκής. Τα χημικά συστατικά του τσιγάρου ενδέχεται να μειώσουν τη ροή του αίματος. Κατ’ αρχάς το κάπνισμα μπορεί να καταστρέψει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και να προκαλέσει αθηροσκλήρυνση. Δύναται, επίσης, να επηρεάσει τον μαλακό μυϊκό ιστό του πέους, ο οποίος χρειάζεται να χαλαρώσει, προκειμένου να επιτρέψει στο αίμα να εισέλθει στο όργανο.

Σε κάθε περίπτωση, το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος προς το πέος, με αποτέλεσμα ο άνδρας να μην έχει στύση ή όταν έχει, αυτή να είναι αδύναμη. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να μειώσει τα ποσοστά του νιτρικού οξειδίου, μιας ουσίας που παίζει σημαντικό ρόλο στη στυτική λειτουργία.

Η ΣΔ συχνά βελτιώνεται όταν οι άνδρες διακόπτουν το κάπνισμα. Ακόμα όμως κι αν αυτό συμβεί, οι άνδρες είναι σημαντικό να επισκεφτούν τον ιατρό τους, καθώς στην εμφάνιση της ΣΔ μπορεί να συμβάλλουν πολλοί παράγοντες κι όχι μόνο το κάπνισμα. Κάποια σοβαρά προβλήματα, για παράδειγμα, όπως είναι ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σχετίζονται σημαντικά με την εμφάνιση ΣΔ. Εάν τα προβλήματα αυτά διαγνωστούν, τότε προτεραιότητα έχει η αντιμετώπισή τους. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί τόσο η συνολική υγεία του ατόμου όσο και οι στύσεις του.

Έτσι κι αλλιώς, η διακοπή του καπνίσματος είναι πάντα μια καλή ιδέα. Όσο συντομότερα το άτομο αποβάλλει την επιβλαβή αυτή συνήθεια από τη ζωή του, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για την υγεία του. Ο ιατρός μπορεί να προτείνει κάποιες μεθόδους διακοπής ή να παραπέμψει τον άνδρα σε ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Γιατί είναι απαραίτητος ο ύπνος για την σεξουαλική μας υγεία