Σεξ: Πως βοηθάει στη νόσο Πάρκινσον

20-07-2019

Αμέτρητες είναι οι έρευνες που έχουν αποδείξει πως το σεξ μπορεί να κάνει καλό στην υγεία μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τώρα, νέα έρευνα Ιταλών επιστημόνων καταδεικνύει έναν ακόμα και δείχνει πως οι άντρες σε πρώιμα στάδια της νόσου που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή φαίνεται να ωφελούνται σημαντικά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο της Ιταλίας κατέγραψαν τις σεξουαλικές συνήθειες 355 ασθενών εστιάζοντας παράλληλα στην εξέλιξη της νόσου. Στην έρευνα συμμετείχαν ασθενείς ηλικίας περίπου 57 ετών, οι οποίοι βίωναν τα πρώτα στάδια της νόσου.
Όλοι υποβλήθηκαν σε δοκιμές κινητικών δεξιοτήτων και αναλύσεις ψυχικής υγείας ενώ πρωτίστως είχαν ολοκληρώσει ατομική συνέντευξη όπου κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τυχόν καρδιολογικά προβλήματα, για τις συνήθειες του ύπνου, για τυχόν αίσθημα κόπωσης ή πόνου, για τις δεξιότητες μνήμης για αλλαγές του σωματικού βάρους κ.ά.
Επιπλέον, οι ασθενείς ρωτήθηκαν εάν είχαν σεξουαλικές επαφές ή εάν αντιμετώπισαν σεξουαλική δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr. Marina Picillo και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι άντρες ασθενείς που δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλική δραστηριότητα στο πρώιμο στάδιο της νόσου παρουσίασαν ηπιότερη εξέλιξη και λιγότερο δραματική απώλεια κινητικών δεξιοτήτων και άλλων συμπτωμάτων της ασθένειας, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν φτωχή σεξουαλική ζωή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εντούτοις να υπογραμμιστεί ότι το παραπάνω εύρημα δεν φαίνεται να ισχύει για τις γυναίκες.

«Το εύρημα αυτό συμβαδίζει με αντίστοιχα δεδομένα που δείχνουν στενή σχέση μεταξύ της σεξουαλικής υγείας και της γενικότερης υγείας, τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις», λέει η Picillo.

Επιπρόσθετα, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα του Parkinson από τους άνδρες. Και επιπλέον «είναι λιγότερο ανοιχτές στο να μιλήσουν για σεξουαλικά θέματα λόγω κοινωνικών στάσεων», σημειώνει η Dr. Picillo. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επιμένουν ότι το σεξουαλικό ιστορικό του ασθενούς θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο πρόβλεψης ή ακόμη και μέσο επιρροής της εξέλιξης της νόσου.

Το Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας συχνά εξουθενώνουν τους ασθενείς καθώς ταλαιπωρούνται μεταξύ άλλων από τρόμο (τρέμουλο) στα χέρια ή τα πόδια, δυσκολία στο περπάτημα, ακαμψία, ζάλη, προβλήματα ισορροπίας και βραδύτητα.

Δεδομένου δε, ότι δεν έχει ακόμη εντοπιστεί θεραπεία ή μέτρα πρόληψης για τη νόσο, το παραπάνω εύρημα αποτελεί ένα νέο στοιχείο για την επιστημονική κοινότητα που πρέπει εντούτοις να αξιολογηθεί περαιτέρω.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Οι κίνδυνοι του περιστασιακού σεξ το καλοκαίρι