Σεξ: Πόσο συχνός είναι ο πρόωρος… οργασμός στις γυναίκες

01-02-2019

Συνήθως μιλάμε για πρόωρη εκσπερμάτιση στους άνδρες αφού αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει σχεδόν το 15% των ανδρών. Κι όμως! Η πρόωρη κορύφωση δεν είναι αποκλειστικά ανδρική υπόθεση. Αρκετές είναι και οι γυναίκες που δεν απολαμβάνουν όσο θα ήθελαν την ερωτική επαφή επειδή ο οργασμός τους επέρχεται εξαιρετικά νωρίς.

Σύμφωνα με Βρετανική έρευνα, ο πρόωρος οργασμός είναι πιθανός και στις γυναίκες. Παρατηρείται βέβαια πολύ πιο σπάνια σε σύγκριση με τους άνδρες. Μόλις 2,3% των γυναικών έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους το πρόβλημα του πρόωρου οργασμού.

Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τον πρόωρο οργασμό στις γυναίκες είναι ελάχιστα. Μία μόνο μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε το 2011 στην επιθεώρηση Sexologies, εστίασε αποκλειστικά στο ζήτημα αυτό: Οι ερευνητές ρώτησαν 510 γυναίκες ηλικίας 18 έως 45 ετών πόσο συχνά έφταναν σε οργασμό νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελαν και κατά πόσο η εμπειρία αυτή τούς προκαλεί δυσφορία.

Ποσοστό 40% των γυναικών δήλωσαν ότι τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν έχουν φτάσει στην κορύφωση νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελαν, επιπλέον ποσοστό 14% δήλωσαν πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του πρόωρου οργασμού σχετικά συχνά και, τέλος, ποσοστό 3% δήλωσαν ότι ο πρόωρος οργασμός είναι τόσο συχνός που θα μπορούσε να θεωρηθεί σεξουαλική δυσλειτουργία. Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών δήλωσαν ότι ο πρόωρος οργασμός τούς προκαλεί αρνητικά συναισθήματα.

Είναι δύσκολο να προταθούν ξεκάθαρες λύσεις, καθώς οι αιτίες του πρόωρου οργασμού στις γυναίκες δεν έχουν καταστεί ακόμη σαφείς. Μέχρι να δοθούν πιο ξεκάθαρες απαντήσεις από τους ειδικούς, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορούν να εφαρμόσουν τεχνικές όμοιες με αυτές που προτείνονται σε περιπτώσεις πρόωρης εκσπερμάτισης: η λεγόμενη «μέθοδος σταμάτα-ξεκίνα» (stop-start technique), όπου η γυναίκα διακόπτει την ερωτική επαφή όταν αισθάνεται ότι θα φτάσει στην κορύφωση, έως ότου το αίσθημα υποχωρήσει και μετά το σεξ συνεχίζει κ.ο.κ., ενώ μια άλλη επιλογή είναι η φαρμακευτική αγωγή, συγκεκριμένα οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs), οι οποίοι χορηγούνται συνήθως στο πλαίσιο της θεραπείας της κατάθλιψης. Εναλλακτικά, οι ασκήσεις προς ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους, οι γνωστές ασκήσεις Kegel, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμες ως συμπληρωματικό μέτρο στην αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης στους άνδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ο καφές λύνει το πρόβλημα;