Σεξ: Σε πόση ώρα μπορεί ο άντρας να έχει ξανά στύση μετά την κορύφωση;

26-12-2016
Ορισμένες γυναίκες έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν πολλαπλούς οργασμούς κατά τη διάρκεια του σεξ. Οι άντρες από την άλλη χρειάζονται λίγο χρόνο μετά την κορύφωση για να μπορέσουν να έχουν μια δεύτερη σεξουαλική πράξη. Αυτός ο χρόνος ονομάζεται επίσημα περίοδος υστερήσεως και αφορά στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εκσπερμάτισης και της χρονικής στιγμής που ο άντρας μπορεί να φτάσει ξανά σε οργασμό.
 
Ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Cornell στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν ειδικές έρευνες για να μπορέσουν να βρουν πόσος χρόνος ακριβώς είναι ο χρόνος της θστερησεως.
Τα αποτελέματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine, έδειξαν πως η διάρκεια της περιόδου υστερήσεως, κυμαίνεται από 30 λεπτά έως 24 ώρες. Μάλιστα, η χρονικήδιάρκεια της περιόδου υστερήσεως τείνει να αυξάνεται όσο ο μεγαλώνει ο άντρας.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, ουρολόγος Ρίτσαρντ Λι, «ο άντρας χρειάζεται τουλάχιστον μία με δύο ώρες για να πετύχει εκ νέου στύση μετά την εκσπερμάτιση, εκτός κι αν είναι 14 ετών».
 
Όσον αφορά τις παραμέτρους που καθοδηγούν τον οργασμικό κύκλο στον άντρα, η «λανθάνουσα» περίοδος μεταξύ δύο οργασμών προκύπτει ενδεχομένως από την επίδραση της προλακτίνης, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται μαζικά μετά τον οργασμό και εμποδίζει τη σεξουαλική διέγερση και την εσκπερμάτιση. Άλλοι παράγοντες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί επίσης να παρατείνουν την περίοδο υστερήσεως, επισημαίνει ο Δρ Λι.
Εάν η περίοδος υστερήσεως διαρκεί για αρκετές ημέρες, καλό είναι ο άντρας να συμβουλευτεί το γιατρό του, καθώς στην περίπτωση αυτήν ίσως εμπλέκονται παράγοντες όπως το στρες ή παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: