Σεξ: Οι σημερινοί έφηβοι κάνουν πολύ λιγότερο

26-07-2017

Θα περίμενε κανείς πως οι έφηβοι στην εποχή μας θα κάνουν πολύ περισσότερο σεξ από τους έφηβους παλαιότερων γενεών αφού λόγω του διαδικτύου, των social media και γενικά της τεχνολογίας είναι πιο εξοικειωμένοι. Κι όμως! Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως η σεξουαλική ζωή των εφήβων στις μέρες μας είναι τελικά πολύ λιγότερο ενεργή από ότι πιστεύαμε.

Ερευνητές από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μελέτησαν περίπου 2.000 αγόρια και κορίτσια, από 15 έως 19 ετών. Οι ερευνητές συνομίλησαν επίσης με περίπου 1.770 νεαρούς και νεαρές ενήλικες, 20 έως 24 ετών, σχετικά με την δική τους εμπειρία από την ίδια ηλικία.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το 50% των εφήβων ηλικίας άνω των 14 ετών έχει κάνει έστω και μία φορά σεξ, ποσοστό που είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με την δεκαετία του ’80.

Η πλειοψηφία των εφήβων που επιλέγουν να γίνουν σεξουαλικά ενεργοί χρησιμοποιεί κάποιας μορφής προστασία (προφυλακτικά κλπ). Και, κατά την τελευταία δεκαετία, η δημοτικότητα του λεγόμενου “χαπιού της επόμενης μέρας” για τις γυναίκες έχει υπερδιπλασιαστεί.

Επίσης, παρά της περί του αντιθέτου αντίληψης των μεγαλύτερων ανθρώπων, οι γεννήσεις στην εφηβεία έχουν μειωθεί κατά 57% τα τελευταία 30 χρόνια.

Το ποσοστό των εφήβων κοριτσιών που δήλωσαν ότι έχουν κάνει σεξ τουλάχιστον μία φορά μειώθηκε από 51% το 1988, στο 44% το 2013. Η αποχή ήταν ακόμα πιο έντονη στους έφηβους άνδρες: το 60% το 1988 δήλωσε ότι είχε κάνει σεξ τουλάχιστον μία φορά, αλλά το 2013 αυτό το ποσοστό έπεσε στο 47%.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των εφήβων γύρω από το σεξ και έτσι, παρά το γεγονός ότι “βομβαρδίζονται” πολύ περισσότερο με “εικόνες σεξ” σε σχέση με το παρελθόν, εντούτοις είναι πολύ πιο προσεκτικοί και διστακτικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Σε τι ηλικία κάνουν για πρώτη φορά οι έφηβοι;
Σεξ: Γιατί οι έφηβοι το ξεκινούν όλο και πιο νωρίς;