Σεξ: Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η αποχή στην υγεία μας;

26-12-2016

Δεν έχουν όλοι το ίδιο ενεργή σεξουαλική ζωή. Ορισμένοι άνθρωποι, ιδίως αυτοί που δεν είναι σε μόνιμη και σταθερή σχέση, μπορεί να κάνουν και μήνες μέχρι να έχουν την επόμενη σεξουαλική τους επαφή. Τι επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η αποχή από το σεξ στην υγεία μας; Η επιστήμη απαντά.

– Περισσότερο στρες
Όπως έδειξε έρευνα του 2005 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Biological Psychology, το σεξ σχετίζεται με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το σεξ λειτουργεί σαν «μηχανισμός διαχείρισης» του στρες, αφού συνδέεται με μικρότερη αύξηση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης υπό συνθήκες πίεσης.
 
– Πεσμένη ερωτική διάθεση
Κατά τη διάρκεια του σεξ στο σώμα μας γίνεται έκκριση ενδορφίνων. Μια κατηγορία νευροπεπτιδίων που προωθούν το αίσθημα ευφορίας και μας κάνουν να συσχετίζουμε το σεξ με θετικά συναισθήματα. Όταν δεν κάνουμε σεξ αυτό δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη ερωτική επιθυμία. Με άλλα λόγια, ο οργανισμός μας «ξεχνάει» το σεξ.
 
– Στυτική δυσλειτουργία
Έρευνα που δημοσιεύεται την επιθεώρηση American Journal of Medicine, έδειξε πως οι άντρες που κάνουν σεξ μία φορά την εβδομάδα έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με άνδρες που κάνουν σεξ πιο σπάνια.
 
– Πιο αδύναμη μνήμη
Έρευνα του 2013 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Hippocampus έδειξε ότι η σεξουαλική επαφή προωθεί τη διαδικασία δημιουργίας νέων νευρώνων στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τις πνευματικές επιδόσεις και τη μνήμη.
 
– Πιο αδύναμο ανοσοποιητικό
Όπως φάνηκε από έρενα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychological Reports, το σεξ σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) στον οργανισμό, ενός αντιγόνου που αποτελεί την «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια στο κρυολόγημα και τη γρίπη.