Σεξ: Το αλκοόλ επηρεάζει την σεξουαλική ζωή του άντρα και στη μέση ηλικία

26-12-2016
Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως το αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στις σεξουαλικές επιδόσεις ενός άντρα. Μάλιστα το αλκοόλ το έχουμε συνδέσει με άτομα νεότερης ηλικίας. Νεοζηλανδοί επιστήμονες όμως βρήκαν τώρα πως η κατανάλωση αλκοόλ πριν από το σεξ είναι μια αρκετά συνηθισμένη πρακτική, ακόμα και για τα άτομα μέσης ηλικίας.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μεγάλη έρευνα που παρακολουθούσε την εξέλιξη περισσότερων από 1000 ατόμων που γεννήθηκαν στο Dunedin το 1972-3. Το κομμάτι της έρευνας αυτής που εξετάζει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και συμπεριφορά συνιστά τη μεγαλύτερη προοπτική μελέτη σε αυτό το πεδίο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν πως από το σύνολο των 38χρονων συμμετεχόντων το 8% των αντρών και σχεδόν το 15% των γυναικών δήλωσαν ότι έπιναν πάντα αλκοόλ πριν από τη σεξουαλική πράξη τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ μόνο το 20% των αντρών και το 16% των γυναικών δήλωσαν ότι δεν το έκαναν ποτέ.
 
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως το 14% των αντρών και το 12% των γυναικών ανέφεραν τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ πριν από το σεξ. Σε αυτές συμπεριλαμβονόταν και η αδυναμία τους να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό η κάποια άλλη αντισυλληπτική μέθοδο καθώς και της μεταμέλειάς τους για την ίδια τη σεξουαλική πράξη.
 
Όπως λένε οι ειδικοί, πρόκειται για μια προοπτική μελέτη στην οποία συμμετέχουν άτομα, τα οποία μεγαλώνοντας είχαν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ με αποτέλεσμα κάποια μοτίβα συμπεριφοράς να επιμένουν. Πολλοί επίσης ανέφεραν ότι δε χρησιμοποίησαν προφυλακτικό ή κάποιο μέτρο αντισύλληψης, ενώ θα έπρεπε, εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ από τους ίδιους ή τυος συντρόφους τους.
 
Η μελέτη επίσης έδειξε ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ήταν στη πραγματικότητα πιο συχνό φαινόμενο στην ηλικία των 38 παρά στην ηλικία των 26. Η αυξημένη συχνότητα των επεισοδίων υπερκατανάλωσης αλκοόλ σχετιζόταν με αυξημένη πιθανότητα προσβολής από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στους άντρες, και με μεγαλύτερα ποσοστά διακοπών κύησης στις γυναίκες στην περίοδο ανάμεσα στα 26 και τα 32 έτη.
 
Οι άντρες και οι γυναίκες που ακολουθούσουν αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς ήταν πολύ πιο πιθανό να μετανιώσουν τη σεξουαλική πράξη, το οποίο σχεδόν πάντα συνδεόταν με την επιλογή συντρόφου.
 
Η προηγούμενη έρευνα σχετικά με την επίδραση του αλκοόλ στη σεξουαλική συμπεριφορά σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι ανεπαρκής. Τα τωρινά ευρήματα, όμως, δείχνουν ότι οι προσπάθειες βελτίωσης της σεξουαλικής υγείας και ευεξίας πρέπει να λάβουν υπόψη τους την επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ σε όλες τις ηλικίες και όχι μόνο στους εφήβους και τους νέους.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: