Σεξ: Το περιστασιακό είναι καλό ή κακό για την ψυχολογία μας;

26-12-2016
Ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι ανάγκη να βρίσκονται σε μια μόνιμη και σταθερή σχέση για να κάνουν σεξ με κάποιον. Είναι το λεγόμενο περιστασιακό σεξ. Κατά πόσο όμως αυτού του είδους το σεξ βλάπτει ή οφελεί την ψυχολογία μας; Η επιστήμη απαντά.
 
Υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν πως το περιστασιακό σεξ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ως ωφέλιμο ούτε ως επιζήμιο για την ανθρώπινη ψυχολογία. Το αν συνοδεύεται από θετικές ή αρνητικές εκβάσεις εξαρτάται καθαρά από την άποψη που έχει ένα άτομο για αυτό.
 
Πρόσφατη έρευνα που έγινε σε φοιτητές έδειξε πως το περιστασιακό σεξ μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Κι αυτό επειδή συχνά συνοδεύεται από καλύτερη διάθεση και λιγότερο στρες.
 
Οι ερευνητές έχαξαν να δουν ποια μπορεί να είναι η σχέση ανάμεσα στη σεξουαλική συμπεριφορά και τα επίπεδα ευεξίας των νέων. Όπως διαπίστωσαν δεν υπάρχαν ούτε ξεκάθαρα θετικές αλλά ούτε και ξεκάθαρα αρνητικές συσχετίσεις.
Οι ειδικοί όμως αφού μελέτησαν λίγο καλύτερα τα αποτελέσματα της έρευνας κατέληξαν το συμπέρασμα πως η επίδραση του περιστασιακού σεξ στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου επηρεάζεται από το λεγόμενο «κοινωνικο-σεξουαλικό προσανατολισμό» του, δηλαδή από το πώς νιώθει ένα άτομο όταν κάνει σεξ εκτός μόνιμης σχέσης.
 
Με άλλα λόγια, εάν κάποιος θεωρεί ότι το σεξ είναι υγιές και ικανοποιητικό τόσο με έναν προσωρινό όσο και με έναν μόνιμο ερωτικό σύντροφο, απολαμβάνει τα οφέλη του περιστασιακού σεξ, ενώ αντίθετα εάν κάποιος δεν μπορεί να «λειτουργήσει» σεξουαλικά εκτός μόνιμης σχέσης, τότε δεν απολαμβάνει τα οφέλη του περιστασιακού σεξ και επιβαρύνεται ψυχολογικά, αν και στη δεύτερη περίπτωση η αρνητική επίδραση που παρατηρήθηκε στα επίπεδα ευεξίας ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.
 
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: