Σεξουαλική παρενόχληση: Πόσο συχνή είναι;

άνδρας στέκεται επάνω από γυναίκα που κάθεται στο γραφείον και την πιάνει στον ώμο
20-11-2019

Τα τελευταία χρόνια με το κίνημα #metoo και τις αμέτρητες καταγγελίες στο Χόλιγουντ, η σεξουαλική παρενόχληση έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης σε όλες τις παρέες παγκοσμίως. Τώρα, δύο διαφορετικές μελέτες στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, βρήκαν ότι περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης συμβαίνουν συχνά και μπορούν να βλάψουν τη σωματική και την ψυχική υγεία των θυμάτων.

Οι έρευνες για την σεξουαλική παρενόχληση

Στην αμερικανική μελέτη βρέθηκε ότι μια στις 5 γυναίκες έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση ή σεξουαλική επίθεση. Οι γυναίκες αυτές μάλιστα βρέθηκε ότι ήταν πιο πιθανό να έχουν:

  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • υψηλά τριγλυκερίδια
  • κακό ύπνο
  • κατάθλιψη
  • άγχος

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μελέτη σχεδόν το 70% των ανδρών και των γυναικών ιατρών στο Βερολίνο της Γερμανίας δήλωσε ότι είχε βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο. Οι εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης μάλιστα βρέθηκε ότι έχουν επιπτώσεις στην εργασιακή επίδοση, την ποιότητα ζωής, αλλά και τη σωματική και ψυχική υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 304 γυναίκες ηλικίας 40-60 που συμμετείχαν στην πρώτη μελέτη το 19% δήλωσε ότι είχε δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά. Το 23% ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης.

Στη γερμανική μελέτη συμμετείχαν 737 γιατροί. Βρέθηκε ότι το 62% των ανδρών και το 76% των γυναικών είχαν δεχθεί κάποιο είδος σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό τους χώρο. Αν και το γεγονός ότι οι άνδρες μπορεί να πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης προκαλεί εντύπωση, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι υπάρχουν κάποιοι τύποι συζητήσεων που μπορεί να προκαλέσουν στους άνδρες έντονη αμηχανία.

Η σεξουαλική παρενοχληση στη δουλειά

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τον οποιοδήποτε στον εργασιακό χώρο. Ευδοκιμεί ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα ισχυρής ιεραρχικής δομής. Εκεί όπου οι εργαζόμενοι έχουν χαμηλές δυνατότητες συμμέτοχης και πρωτοβουλίας. Οι ερευνητές μάλιστα πιστεύουν ότι εάν τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποίησαν ήταν διαφορετικά δομημένα, τα ποσοστά της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο θα άγγιζαν το 100%. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση κάποια στιγμή στο εργασιακό τους περιβάλλον. Το ζήτημα είναι πόσο συχνά αυτό συμβαίνει και πόσο σοβαρή είναι η παρενόχληση.

Τα ευρήματα και των δυο ερευνών δημοσιευτήκαν στο JAMA Internal Medicine.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αύξηση των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλισης σε εργασιακούς χώρους