ΣΕΥΥΠ: Το “κυνήγι των αποκλειστικών” στα δημόσια νοσοκομεία

26-12-2016

Σαφάρι ελέγχων για παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες στα δημόσια νοσοκομεία, πραγματοποιεί το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Σύμφωνα με τους ελέγχους, καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία απασχολούνται δεκάδες παράνομες αποκλειστικές χωρίς τα νόμιμα έγγραφα, με πιο πρόσφατο – αλλά όχι και τελευταίο ως φαίνεται- νοσοκομείο «μαύρης» νοσηλευτική εργασίας το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». 

«Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση στα νοσοκομεία κι αυτό οφείλεται πρωτίστως στη δραματική υποστελέχωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα ατόμων αμφιβόλου επιστημονικής κατάρτισης να ασκούν χρέη αποκλειστικής νοσοκόμου, καθώς επίσης και την απουσία ουσιαστικών ελέγχων, ιδίως από τα αρμόδια όργανα», αναφέρει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Πρώτου Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και Νήσων Αιγαίου της ΕΝΕ κ. Δημήτρης Πιστόλας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι σαφές ότι η δράση των συγκεκριμένων ατόμων στερεί την εργασία από τους νόμιμους αποκλειστικούς νοσοκόμους, στερεί φορολογικά έσοδα από το Ελληνικό Κράτος, αφού δεν εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία κατά το μέρος που πρόσωπα χωρίς τα απαραίτητα ελάχιστα τυπικά προσόντα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε νοσηλευόμενους ασθενείς». 

Όπως καθημερινά διαπιστώνει το νοσηλευτικό προσωπικό, πλήθος επαγγελματικών καρτών μοιράζονται στους χώρους των δημόσιων νοσοκομείων και αποδεικνύουν ότι κάποιοι αδιαφορούν πλήρως για την ορθή και πιστή εφαρμογή των διατάξεων των υπουργικών αποφάσεων, διαφημίζοντας δήθεν υπηρεσίες αποκλειστικών νοσοκόμων. Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος ζητεί από τις αρμόδιες αρχές και την ελληνική δικαιοσύνη να επιληφθεί αυτού του σοβαρού ζητήματος.