ΣΦΕΕ: Ναι μεν, αλλά… για την τροπολογία του Βασίλη Κικίλια

Φάρμακα
12-11-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Με θετικές αναφορές «υποδέχεται» την Τρίτη 12 Νοεμβρίου ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) την τροπολογία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την τιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και απαγορεύει ρητώς τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, ο ΣΦΕΕ εκφράζει τον «έντονο προβληματισμό» του για αυτό ακριβώς: Την απαγόρευση των αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων

Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση του ΣΦΕΕ έχει ως εξής:

«Δρομολογείται επιτέλους η διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμάκων που έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες. Θα πρέπει, επίσης, να δρομολογηθεί και η διαδικασία ορισμού τιμών νέων φαρμάκων που και αυτή έχει καθυστερήσει. Η προτεινόμενη τροπολογία δίνει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις τιμές, αφού αποφεύγονται οι διακυμάνσεις λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών και προβλέπεται μέγιστη ετήσια μείωση. Έντονο προβληματισμό προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν προβλέπεται διόρθωση των στρεβλώσεων στις τιμές των φαρμάκων, ακόμα και σε βάθος χρόνου, με συνέπεια να παραμένει για τους Έλληνες ασθενείς ο κίνδυνος ελλείψεων και αποσύρσεων φαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα σταθερό και ισορροπημένο σύστημα τιμολόγησης και ανατιμολόγησης φαρμάκων σε βάθος χρόνου, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να εστιαστούμε στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων που είναι ένα από τα κλειδιά για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης».