Συγνώμη από το Νοσοκομείο του Ρίου για τον κρατούμενο με τις χειροπέδες

14-03-2017

Στα αναφερόμενα περί εγχείρησης ανοικτής κοιλίας κρατουμένου και περί εκθέσεώς του, σε δημόσια θέα,  το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών παραδέχεται ότι πράγματι στα χέρια του κρατουμένου υπήρχαν χειροπέδες.  Εξηγεί όμως ότι σε καμία περίπτωση αυτό δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως συνειδητή πράξη εκ μέρους του ιατρού εναντίον του κρατουμένου. Απλώς, λανθασμένα,  λέει η ανακοίνωση, ο γιατρός  θεώρησε ότι ο ρόλος του περιορίζεται στη μικροεπέμβαση στο δέρμα της κοιλιακής χώρας του 25χρονου.

Παρά ταύτα όμως  η Διοίκηση του Νοσοκομείου καθώς και η Ιατρική Υπηρεσία  ζητούν δημόσια συγγνώμη ενώ περιγράφουν τα γεγονότα ως εξής:

Την Παρασκευή 10/3/2017 και ώρα 11:00π.μ. διεκομίσθη στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου μας ο κρατούμενος  Δ. Κ. 25 ετών για διενέργεια προγραμματισμένης χειρουργικής μικροεπέμβασης  στο δέρμα της  κοιλιακής  χώρας .

Η επέμβαση περιελάμβανε την εκτομή – αφαίρεση δερματικού κοκκιώματος, με τοπική αναισθησία (αντιδραστικού  ουλώδους ιστού), σε έδαφος ράμματος από προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση προ ετών στην κοιλιακή χώρα.

Ο ασθενής τοποθετήθηκε στο χειρουργικό κρεβάτι όπου τοποθετήθηκαν τα χέρια του επί του θωρακικού τοιχώματος όπως συνηθίζεται για την διενέργεια της συγκεκριμένης  επέμβασης. Ρωτήθηκε ο ασθενής εάν νοιώθει αναπαυτικά και η απάντηση ήταν θετική. Μάλιστα του ζητήθηκε να μην κατεβάσει τα χέρια του προς την κοιλιακή χώρα  για να μην ξαποστειρώσει το χειρουργικό πεδίο.

Η διαδικασία διήρκησε περίπου 10-15 λεπτά. Έγινε συρραφή του τραύματος και εδόθησαν οδηγίες να  επανέλθει ο ασθενής στα Ε.Ι. για επανέλεγχο.

Ο ασθενής έκδηλα ικανοποιημένος και φιλικός ρωτούσε τον θεράποντα ιατρό αν θα παραβρίσκεται ο ίδιος  την Δευτέρα και ο οποίος του υποσχέθηκε ότι εάν προλάβει και έχει τελειώσει ένα προγραμματισμένο χειρουργείο θα παραβρίσκεται.

Παρόντες ήταν ο νοσηλευτής και  στην πόρτα εισόδου στον χώρο των μικροεπεμβάσεων παραβρίσκονταν δύο φύλακες.

Ο Δ.Κ. που εκτίει ποινή 15 χρόνων και 9 μηνών στις φυλακές της Πάτρας μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» είχε πει τα εξής:

«Πριν από πέντε χρόνια είχα ένα τροχαίο. Τότε είχα κάνει εγχείρηση για ρήξη σπλήνας. Είχα κάνει χειρουργείο αλλά δημιουργήθηκε κοκκίωμα της τομής από τα εσωτερικά ράμματα και έπρεπε να τα αφαιρέσω», λέει χαρακτηριστικά ο 25χρονος κρατούμενος και εξηγεί: «Πήγα στο νοσοκομείο, ξεκίνησε ο γιατρός να με ρωτάει πώς και τι έχει γίνει. Έχω ιστορικό στην Πάτρα γιατί έχω ξαναπάει για τα εσωτερικά ράμματα. Κάθισα στο κρεβάτι αλλά δεν μου έβγαλαν τις χειροπέδες.«Φοβήθηκα», ήμουν έτοιμος να λιποθυμήσω και δεν το ζήτησα».

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Ο γιατρός μου είπε ότι θα καθόμουν 5 λεπτά κι ότι ήταν επέμβαση ρουτίνας. Τελικά έκατσα 45 λεπτά μέσα στο χειρουργείο. Τα χέρια μου ήταν σε στάση “προσευχής” στο στήθος. Δεν μου έβγαλαν ούτε τα ρούχα απλά μου σήκωσαν την μπλούζα. Όλα έγιναν “στο πόδι” με ανοιγμένη κοιλιά. Μπορεί να φταίω και εγώ που δεν του το είπα αλλά είναι η δουλειά τους.
Ο 25χρονος τονίζει πως κατά την διάρκεια της επέμβασης ήταν παρόντες εκτός από τον γιατρό: «ένας νοσηλευτής και μία νοσηλεύτρια που ήρθε προς το τέλος. Δεν ενδιαφέρθηκε κανένας, δεν ξέρω μπορεί να τους φάνηκε ότι βολεύομαι αλλά οι χειροπέδες μου είχαν “κόψει” τα χέρια 45 λεπτά που κρέμονταν πάνω μου. Με τους γιατρούς τα βάζω. Σήμερα που πήγα δεν βρήκα τον ίδιο γιατρό αλλά έναν άλλο και με το που έκατσα στο κρεβάτι έκανε νόημα στον αστυνομικό για να μου βγάλουν τις χειροπέδες.

Οι συγκρατούμενοι του 25χρονου έμαθαν για το περιστατικό όταν ο ίδιος γύρισε πίσω στις φυλακές. Έτσι μία ομάδα αποφάσισε να συντάξει μία σχετική καταγγελτική επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε και στον Διοικητή του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Η διοίκηση του νοσοκομείου δεσμεύτηκε, από κοινού με το Διευθυντή και αντιπροσωπεία των κρατουμένων να συζητήσουν ένα πρωτόκολλο, το οποίο θα παρέχει αφ’ ενός ασφάλεια στους επαγγελματίες υγείας  και αφ’ ετέρου θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των κρατουμένων.