Σημαντικές παρεμβάσεις στο 1ο R&D and Innovation In Healthcare Conference

04-02-2021

Πολιτεία, ακαδημαϊκοί και επιχειρήσεις συμφωνούν με την ανάγκη για παροχή κινήτρων

 

Σημαντικές και επίκαιρες, δεδομένων και των αναγκών της πανδημίας Covid-19, υπήρξαν οι παρεμβάσεις για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην υγεία, στο πλαίσιο του 1ου R&D and Innovation in Healthcare Conference, που διοργανώθηκε από το Health Daily και τη BOUSSIAS. Όπως ανέφερε και ο γενικός συντονιστής του συνεδρίου, Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης, στο άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου που έγινε σε διαδικτυακό περιβάλλον, υπάρχει η ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους λειτουργίας του συστήματος, όπως το γνωρίζουμε, με διερεύνηση δυνάμεων αλλαγής, καινοτομίας και πρόκλησης του status quo και των συστημικών μοντέλων, με ουσιαστικές λύσεις που θα δώσουν στη χώρα μας κίνητρα για προώθηση της Έρευνας και Ανάπτυξης, και χώρο για να αναπτυχθεί η καινοτομία, ιδιαίτερα η ψηφιακή.

Για τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο τομέα της έρευνας μίλησε στο συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, προσθέτοντας ότι τα έργα ΣΔΙΤ δημιουργούν μόχλευση και αύξηση περίπου 300% στην οικονομία. Ειδικά στην υγεία, τέτοια έργα έχουν τρέξει σε υποδομές κτιριακές όπως το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ένα μεγάλο κτιριακά έργο-ΣΔΙΤ, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 89 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σύγχρονη, state-of-the-art, κτιριακή εγκατάσταση υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, συνολικού ενδεικτικού εμβαδού 23.000 τ.μ., με σκοπό την επίτευξη δυναμικής συνέργειας μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων προς νέες εφαρμογές και καινοφυείς (start-ups) επιχειρήσεις. Επίσης, άλλο έργο ΣΔΙΤ είναι η ανακατασκευή του Λομβερδείου κτιρίου, που βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών, συνολικού εμβαδού 555 τ.μ.

Μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» για την Έρευνα και Καινοτομία, η οποία ενδιαφέρει και τη χώρα μας, παρουσίασε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Δήμας, σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του στην Ε.Ε., συζητήθηκε πρόγραμμα, ύψους 95,5 δισ. ευρώ, το οποίο καλύπτει τη χρονική περίοδο 2021-2027 και προβλέπει συνέργειες μεταξύ του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης (πρόγραμμα «Next Generation Eu»). Ο ελληνικός σχεδιασμός προβλέπει παρεμβάσεις για δράσεις επιχειρηματικής καινοτομίας που έχουν λάβει «Σφραγίδα Αριστείας» («Seal of Excellence») από το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» για την υποστήριξη της Βασικής αλλά και της Εφαρμοσμένης Έρευνας σε στοχευμένους τομείς. Επιπλέον, η χρηματοδότηση αυτή αποβλέπει στην ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών, την ενίσχυση για δαπάνες Ε&Α σε επιχειρήσεις με χαμηλή κερδοφορία ή ζημιογόνες χρήσεις, καθώς και τη χρηματοδότηση σποράς (seed funding) για την επικύρωση της καινοτόμου επιχειρηματικής ιδέας (Proof of Concept).

Για την παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα έκανε λόγο ο Θανάσης Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, ανοίγοντας με ομιλία του τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την Καινοτομία ως κλειδί ανάπτυξης. Ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι η παροχή κινήτρων είναι απαραίτητη, όπως και η προσέλκυση επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Τόνισε επίσης ότι η θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα για την έρευνα και καινοτομία συνεχώς βελτιώνεται, ενώ ανοίγονται νέοι ορίζοντες με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Το 35% των χρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ανάπτυξης πρέπει να διατεθούν στο κομμάτι αυτό, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, προσθέτοντας ότι η γενική γραμματεία έρευνας και καινοτομίας συνεργάζεται με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ) για τις νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται.

Για το φλέγον ζήτημα της προμήθειας, επάρκειας και διαθεσιμότητας των εμβολίων και των θεραπειών για την Covid-19 στη χώρα μας, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουμε ξεπεράσει τους 300. 000 εμβολιασμούς στη χώρα μας, η οποία είναι 6η στον κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά ημέρα, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τουλάχιστον με την πρώτη δόση των ευπαθών ομάδων, που αριθμούν περίπου 1. 000.000.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΙF), το 2020 είχαμε 30 εξαγορές επιχειρήσεων που στηρίχθηκαν με κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών με αποτιμήσεις μεγαλύτερες των 100 εκατ. ευρώ έκαστη, οι μισές εκ των οποίων προέρχονται από το χώρο της υγείας, όπως ανέφερε ο Γιώργος Γιακουμάκης, Mandate Manager του EIF. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοπόρο πρωτοβουλία EquiFund που αποτελεί συνεργασία του Ελληνικού κράτους με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και αφορά στην ανάπτυξη επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα, το οποίο από το 2018 που ξεκίνησε μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2020 υποστήριξε 106 επιχειρήσεις με 135 εκατ. ευρώ επενδυμένων κεφαλαίων. Αντίστοιχα στοιχεία μας έδωσε και για το παράθυρο καινοτομίας που μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2020 έχει υποστηρίξει 79 επιχειρήσεις με 52,2 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 οι επενδύσεις αναμένονται να φτάσουν τα 180 εκατ. ευρώ.

Ο Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος στην προώθηση της Έρευνας & Καινοτομίας θέτοντας μεγάλους στόχους με μια σειρά δραστικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες διαφοροποίησαν σημαντικά το περιβάλλον ανοίγοντας μεγάλες προοπτικές. Η Κύπρος αριθμεί 8 Ερευνητικά κέντρα, 4 Εκκολαπτήρια και επιταχυντές και περισσότερες από 200 νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που διαφοροποιούν το μείγμα της εγχώριας οικονομίας. Μάλιστα η Κύπρος βρίσκεται μόνο 3% μακριά από την κατηγορία «Strong Innovators” στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας και είναι η 1η χώρα στην ΕΕ στην κατά κεφαλή απορρόφηση κονδυλίων από το Horizon2020 έχοντας αποσπάσει μέχρι στιγμής 12 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από την ΕΕ για τα 6 κέντρα αριστείας που λειτουργούν στη χώρα.

Σημαντική η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και στην καινοτομία

Για τη συμβολή στην έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και την προοπτική της διεθνούς φαρμακευτικής βιομηχανίας μίλησε η Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος AstraZeneca Ελλάδα & Κύπρος, Μέλος Δ.Σ. SFEE & PIF. Όπως είπε, η φαρμακευτική βιομηχανία αποτελεί ένα βασικό πλεονέκτημα για την επιστημονική & ιατρική πρόοδο αλλά και ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Ευρωπαϊκή Οικονομία. Σύμφωνα με την EUROSTAT, στην Ευρώπη επενδύονται στην φαρμακευτική Ε & Α άνω των 36 εκατ. ευρώ και στις ΗΠΑ φτάνουν τα 62 εκατ. δολάρια. Η φαρμακοβιομηχανία δαπανά σημαντικά ποσά για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), καθώς αντιπροσωπεύει το 5% της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για Ε&Α στην Ελλάδα (2017), ενώ μέχρι το 2019 διεξήχθησαν 2.811 κλινικές μελέτες ανεξαρτήτου τύπου και φάσης (1.604 ολοκληρωμένες). Η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε αξία το 2018 προσέγγισε το €1 δισ., ενώ η προστιθέμενη αξία στα €559 εκατ. (3,0% μερίδιο στον κλάδο της μεταποίησης). Οι απασχολούμενοι στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων άγγιξαν τα 17,1 χιλ. άτομα το 2018, με το 60,6% των απασχολούμενων να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Τέλος, όπως ανέφερε, σημαντικός είναι και ο ρόλος του φαρμακευτικού κλάδου στο συνολικό εξωτερικό εμπόριο, καθώς οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ανήλθαν το 2019 σε €1,9 δισ. και αντιστοιχούν στο 4,4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών για το 2019.

Το πλέον επιτυχημένο παράδειγμα κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για επενδύσεις στην έρευνα είναι η διασύνδεση του clawback με ΣΔΙΤ, τόνισε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος της ELPEN, μιλώντας στο συνέδριο. Για παράδειγμα, το clawback που επιστράφηκε το 2020 επενδύθηκε και απέφερε σημαντικά οφέλη για τη χώρα. Ανέφερε ότι την επόμενη τριετία η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προγραμματίζει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, σε νέες υποδομές, σε εξοπλισμό και σε συστήματα ολικής διαχείρισης της ποιότητας. Σύμφωνα και με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτη του ΙΟΒΕ, η επίδραση των επενδύσεων στο ΑΕΠ κυμαίνεται από 86% έως 129% του επενδυόμενου ποσού, τα δημόσια έσοδα αυξάνονται αντίστοιχα από 22,5% έως 30%, ενώ η απασχόληση ενισχύεται με εξειδικευμένες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα αποτελεί μια ελκυστική χώρα για τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Κέντρου, επεσήμανε ο Nico Gariboldi, Sr Director, Site Lead – Global Digital and Technology HUB, Pfizer, μιλώντας στο συνέδριο. Πρώτα από όλα, τόνισε, η χώρα έχει σταθερό πολιτικό περιβάλλον με πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση με ισχυρή εντολή και ακόμη ευρύτερη αποδοχή μετά την επιτυχή διαχείριση της κρίσης για την υγεία του COVID-19. Επίσης το ελληνικό κράτος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ξένες επενδύσεις ενώ, η ψηφιακή εθνική στρατηγική καινοτομίας που έχει εστιάζεται στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Στη Θεσσαλονίκη υπεγράφη επιστημονική και τεχνολογική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, όπως είπε ο κ. Gariboldi και συμπλήρωσε ότι η χώρα έχει ένα ταχέως αναπτυσσόμενο ψηφιακό οικοσύστημα και ένα νέο και αναδυόμενο ελληνικό οικοσύστημα εκκίνησης. Για τους παραπάνω λόγους, τόνισε, η Ελλάδα έχει γίνει το κέντρο πολλών νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών από μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας.

Στη σημασία της έρευνας και ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Θανάσης Κώτσανης, Ιατρικός Διευθυντής Bayer Ελλάς, Επικεφαλής Ιατρικού cluster GR/CY/BG/RO/MO, λέγοντας ότι εξασφαλίζει νέες θεραπείες, ενώ βοηθά σημαντικά την εθνική οικονομία. Σχολίασε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει καλύτερες επιδόσεις, όμως, τόνισε, όσες μελέτες έχουμε αναλάβει τις φέρνουμε εις πέρας με πολύ καλά αποτελέσματα. Ανέφερε ότι το περιβάλλον διεθνώς είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό και ειδικά στην Ευρώπη, όπου το νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο κλινικών μελετών θα αλλάξει το κλίμα, διότι είναι ελκυστικό, υποστηρικτικό, εφαρμόζει οικονομικές φοροελαφρύνσεις για Ε&Α, υπάρχει μεγάλη εμπειρία στις κλινικές μελέτες και εξαιρετικά αποτελέσματα, παρά τις προκλήσεις, ενώ η Ευρώπη έχει και ένα ισχυρό επιστημονικό αποτύπωμα. Η φιλοδοξία μας θα πρέπει, όπως είπε ο κ. Κώτσανης, να είναι ο 4πλασιασμός των επενδύσεων μέσα στα επόμενα 3 έτη, φτάνοντας από τα 40 εκατ. ευρώ το 2020 στα 150 εκατ. ευρώ το 2023.

Η Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου CROs (HACRO), Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος “CORONIS Research” μιλώντας στο συνέδριο R&D έκανε λόγο για την «Ώθηση για μετασχηματισμό κλινικής έρευνας» στην εποχή της πανδημίας. Μίλησε για «πύλες ζωτικής σημασίας», για να αξιολογήσουν οι ειδικοί την πρόοδο της θεραπείας κάθε ασθενή. Οι «πύλες ασθενών», όπως ανέφερε η κ. Κοράκη, χρησιμεύουν περισσότερο ως κανάλι αναφοράς, αφού οι εφαρμογές δίνουν στους ασθενείς τα απαραίτητα εργαλεία για τον έλεγχο της υγείας τους καθημερινά, βοηθούν στην καταγραφή δεδομένων υγείας στον τρόπο λήψης φαρμάκων με δυνατότητα προσαρμογής ανάλογα τη κατάσταση του ασθενούς, υποβοηθούν την απομακρυσμένη συνεργασία γιατρού-ασθενούς, διατηρούν πολύτιμες πληροφορίες κ.λπ. βοηθούν στον προγραμματισμό των ραντεβού, δίνουν πρόσβαση στα αποτελέσματα εργαστηρίων κ.ά. Το σύνολο των παραπάνω λειτουργιών βοηθά έναν ασθενή να είναι πιο υγιής και ταυτόχρονα να συμβάλλει ενεργά στη δική του ευημερία.

H Βιοτεχνολογία αποτελεί ισχυρή βάση για ανάπτυξη και καινοτομία, τόνισε η κ. Ιωάννα Κούκλη, Ph.D., Πρόεδρος, Hellenic BioCluster (HBio). Ο λόγος είναι ότι οι βιοτεχνολογικές εταιρείες εργάζονται για να μεταμορφώσουν μια σειρά καινοτομιών, όπως γονιδιακές θεραπείες, θεραπείες βλαστοκυττάρων κ.λπ. σε ισχυρά νέα θεραπευτικά εργαλεία. Στοιχεία επιτυχίας είναι η έρευνα για τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, η εμπειρογνωμοσύνη της βιομηχανίας για την υποστήριξη της βασικής επιστήμης και της καινοτομίας, η αφθονία ταλέντων υψηλού επιπέδου και η ύπαρξη πολλών ΜΜΕ και νεοσύστατων επιχειρήσεων, που έχουν την ευκαιρία να διαδραματίσουν έναν ακόμη ισχυρότερο ρόλο στην ανάπτυξη μιας σημαντικής και δυναμικής βιομηχανίας. Ωστόσο, πρόσθεσε η κ. Κούκλη, οι κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να προσελκύσουν οι παραπάνω εταιρείες επενδύσεις Ε & Α είναι: 1. Κατακερματισμένη και μικρής κλίμακας χρηματοδότηση. 2. Περιορισμένες επιχειρηματικές δεξιότητες στον ακαδημαϊκό χώρο. 3. Μικρός αριθμός φαρμακευτικών και/ή βιοτεχνολογικών εταιρειών με μεγάλης κλίμακας Ε&Α. 4. Έλλειψη υποδομής στην κοινή χρήση και στην αξιοποίηση δεδομένων.

Ακόμα μεγαλύτερες είναι εδώ και πάνω από ένα χρόνο οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να προσαρμόσουν και να διασφαλίσουν τη συνέχιση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπινα φάρμακα, λόγω δυσκολιών πρόσβασης σε χώρους κλινικών δοκιμών, ελλείψεων προσωπικού και διαταραχών στη παγκόσμια αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων, τόνισε η Ιωάννα Μιχαλοπούλου, Δικηγόρος, LL.M. Health, Pharma, Food & Life Sciences, Michalopoulou & Associates. Όπως ανέφερε, τα παραπάνω αποτελούν τροχοπέδη για την είσοδο καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά, αλλά και για τα ίδια τα οικονομικά των εταιρειών που υποβάλλονται στη δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης. Σύμφωνα με το clinicaltrials.gov, περίπου 3.000 ερευνητικές εγγραφές κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2019 και Μαΐου 2020, ανεστάλησαν, τερματίστηκαν ή αποσύρθηκαν, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Ωστόσο, όπως ανέφερε, ως πολύ θετική καταγράφεται η επινοητικότητα των ερευνητικών ιστοτόπων, που αξιοποίησαν όλες τις δυνατότητες του ψηφιακού περιβάλλοντος, προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους ασθενείς για θέματα των κλινικών δοκιμών τους.

Η έρευνα και η καινοτομία «κλειδιά» για τον εκσυγχρονισμό της υγειονομικής περίθαλψης

Στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον εκσυγχρονισμό της υγειονομικής περίθαλψης αναφέρθηκε ο Kαθηγητής παθολογίας και εργαστηριακής Ιατρικής, πρόεδρος του τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, Κυριάκος Φελέκκης. Ειδικότερα, ο κ. Φελέκκης, ανέλυσε το project OActive, ένα προηγμένο υπολογιστικό μοντέλο που αναλύει δεδομένα ασθενών από διαφορετικά επίπεδα, προκειμένου να προλάβει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Ειδικότερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενσωματώνει μοριακές, ιστολογικές και κυτταρολογικές πληροφορίες με δεδομένα από το περιβάλλον και την κοινωνική υπόσταση του κάθε ασθενούς με σκοπό να δώσει εξατομικευμένη πληροφορία για το πώς μπορεί στον κάθε ασθενή να καθυστερήσει η εξέλιξη της νόσου. Ο κ. Φελέκκης σημείωσε, ότι για το συγκεκριμένο project συνεργάστηκαν 13 φορείς, έγιναν μελέτες σε 7 χώρες μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, διήρκεσε 36 μήνες και στοίχισε περίπου 5 εκατ. ευρώ. Έχει τύχει πολλών διακρίσεων, και έχει βοηθήσει πολλούς ασθενείς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Ο πολυγονιδιακός έλεγχος αποτελεί το μέλλον στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, τόνισε η Ασημίνα Χιωνά, ΜSc, PhD, Bιοχημικός/Μοριακή Βιολόγος, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Μονάδας, Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Μακροβιότητας, ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Όμιλος Εταιρειών Υγείας, μιλώντας στο συνέδριο. Η χρήση εξειδικευμένων εξετάσεων στον τομέα της Γενετικής έχει ως σκοπό να διερευνήσει και να απαντήσει σε κλινικά ερωτήματα, τα οποία αφορούν την πρόβλεψη, τη διάγνωση, την πρόγνωση, την παρακολούθηση των εξεταζόμενων για γενετικά νοσήματα, λοιμώδη νοσήματα ή νοσηρές παθογόνες καταστάσεις. Ειδικά αναφέρθηκε στα PRS τεστ, μοριακά τεστ στο αίμα ή τη σίελο που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής (SNP array) για να ελέγξουν την ύπαρξη εκατοντάδων έως και εκατομμυρίων πολυμορφισμών στο DNA, οι οποίοι αθροιστικά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος Alzheimer’s, ο καρκίνος του μαστού/προστάτη/εντέρου. Ανέφερε ότι ο Όμιλος Βιοιατρική παρέχει τη δυνατότητα διενέργειας εκτίμησης Πολυγονιδιακού Κινδύνου PRS για 7 χρόνιες ασθένειες: Στεφανιαία Νόσο, Διαβήτη Τύπου ΙΙ, Καρκίνο του μαστού, Καρκίνο του προστάτη, Καρκίνο του παχέος εντέρου, Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και Νόσο Αλτσχαϊμερ. Η πλειονότητα των γενετικών ελέγχων απορρέουν από τις διεθνείς οδηγίες και ακολουθούν την άριστη εργαστηριακή πρακτική για την αξιοπιστία τους, έτσι ώστε να δώσουν στον εξεταζόμενο το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Σφαιρική κάλυψη των θεμάτων που αφορούν την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο

Η παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της Πολιτείας, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας εξασφάλισε σφαιρική κάλυψη των θεμάτων που αφορούν την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Η 1η Ενότητα για την Ενίσχυση της Έρευνας στην Ελλάδα με συντονιστή τον Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή, IOΒE, Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είχε ως ομιλητές τον Νεκτάριο Ταβερναράκη, Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council – ERC), Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), Καθηγητή, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, τον Adrian Van Den Hoven, Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Medicines for Europe, τον Νίκο Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τον Θεόδωρο Τρύφων, Πρόεδρο, Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Αντιπρόεδρο, ELPEN, τον Βασίλη Γρηγορίου, Διευθυντή και Πρόεδρο του Δ.Σ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), την Έλενα Χουλιάρα, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Μέλος Δ.Σ., Pharma Innovation Forum (PIF), Πρόεδρο Ελλάδος & Κύπρου, AstraZeneca, την Ιωάννα Κούκλη, Πρόεδρο Hellenic BioCluster (HBio), την Μαρία Α. Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρο Ελληνικής Ένωσης Ερευνητών, Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών, “Δημόκριτος” και τον Θεοχάρη Γ. Θεοχαρίδη, BA, MSc, MPhil, PhD, MD, FAAAAI, Καθηγητή Φαρμακολογίας και Εσωτερικής Ιατρικής, Διευθυντή Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας και Ανακάλυψης Φαρμάκων, Tufts University School of Medicine, Clinical Pharmacologist, Massachusetts Drug Formulary Commission, Boston, USA, Διευθυντή Προγραμμάτων Έρευνας και Επιστημών Υγείας, American College of Greece/Deree, Αθήνα.

Η 2η Ενότητα, η οποία επικεντρώθηκε στην Ψηφιακή Επανάσταση της Υγείας, είχε ως συντονίστρια την Κυριακή Μπακιρτζή, Συντονίστρια Ακαδημαϊκού Προγράμματος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και ομιλητές τον Παναγιώτη Μπαμίδη, Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και τον Κυριάκο Φελέκκη, Διευθυντή Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Την 3η Ενότητα στην οποία συζητήθηκαν θέματα Ανάπτυξης της Κλινικής Έρευνας στην Ελλάδα εν μέσω του Covid-19, είχε ως συντονίστρια την Αικατερίνη Καστανιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Διοίκησης και Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και ομιλητές τον Δημήτριο Μπούμπα, Καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Πρόεδρο Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Διευθυντή Δ’ Παθολογικής Κλινικής, ΓΠΝΑ «ΑΤΤΙΚΟΝ», Μέλος Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ηράκλειο Κρήτης και Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας, Ακαδημίας Αθηνών, τον Θανάση Κώτσανη, Ιατρικό Διευθυντή Bayer Ελλάς, Επικεφαλή Ιατρικού cluster GR/CY/BG/RO/MO, την Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρο Ελληνικού Συλλόγου CROs (HACRO), Πρόεδρο & Διευθύνουσα Σύμβουλο “CORONIS Research”, την Βαρβάρα Μπαρούτσου, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛΕΦΙ), την Ιωάννα Μιχαλοπούλου, Δικηγόρο LL.M., Health, Pharma, Food & Life Sciences, Michalopoulou & Associates, και την Mίνα Χιωνά, ΜSc, PhD, Bιοχημικός/Μοριακή Βιολόγος, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Μονάδας, Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Μακροβιότητας, ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Όμιλος Εταιρειών Υγείας.

Η 4η Ενότητα η οποία επικεντρώθηκε στην Προμήθεια, Επάρκεια και Διαθεσιμότητα Εμβολίων και Θεραπειών για τον Covid-19 είχε ως συντονιστή τον Νίκο Κωστάρα, Γενικό Διευθυντή, IQVIA Hellas, και ομιλητές τον Μάριο Θεμιστοκλέους, Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, τη Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωδών Νοσημάτων, Διευθύντρια της 3ης Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», τον Ανδρέα Ξανθό, πρώην Υπουργό Υγείας, Τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ και τον Δημήτρη Πανταζή, Πρόεδρο ΙΦΕΤ.

Τέλος, εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το στρογγυλό τραπέζι με θέμα την Καινοτομία ως κλειδί για την Ανάπτυξη και την Βιωσιμότητα στο Χώρο της Υγείας το οποίο συντόνισε ο Κυριάκος Αναστασιάδης, Καθηγητής, Τμήμα Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής, Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συμμετείχε ο Θανάσης Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, ο Γιώργος Γιακουμάκης, Mandate Manager, European Investment Fund (EIF), ο Γεώργιος Π. Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Διευθυντής, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού, και Ιατρικής Ακριβείας, Επικεφαλής, Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, ΕΚΠΑ, ο Νεκτάριος Νασίκας, Διευθυντής ΕΛΙΔΕΚ, ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Ερευνητής IMBB-FORTH, Καθηγητής Ερευνών, Κέντρο Ανακάλυψης Φαρμάκων, Πανεπιστήμιο Northeastern, και ο Κώστας Σταματόπουλος, Διευθυντής, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδας, Θεσσαλονίκη.

Tο συνέδριο διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του PhRMA Innovation Forum (PIF), του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών (ΙΕΑ), του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών (HACRO), της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακευτικής Ιατρικής(ΕΛ.Ε.Φ.Ι) και του Hellenic BioCluster (HBio).

Χρυσός Χορηγός του συνεδρίου ήταν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, χορηγοί οι εταιρείες: Bayer, Όμιλος Βιοϊατρική, Medochemie, Pfizer και υποστηρικτές οι εταιρείες AstraZeneca, CORONIS , IQVIA.