Σήμερα αναμένεται το “ΠΕΔΥ” στη Βουλή

26-12-2016

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Βουλή μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και διαβουλεύσεις μεταξύ των θιγόμενων γιατρών, των κομμάτων και της τεχνικής ομάδας του υπουργείου Υγείας.

Πάντως έστω και την ύστατη στιγμή η ΔΗΜΑΡ ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον νέο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τομέα υγείας, «Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας στραγγαλίζει τις υπάρχουσες υπηρεσίες και υπονομεύει τις όποιες μεταρρυθμιστικές προοπτικές, που θυσιάζονται στο βωμό της “τυφλής” διαθεσιμότητας 8.500 υπαλλήλων».

Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι «το νομοσχέδιο έγινε με επικίνδυνη προχειρότητα και προκλητικές ασάφειες». Όπως αναφέρει, χρειάζεται συγκεκριμένος σχεδιασμός και όχι γενικολογίες για τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων υγείας, των οικογενειακών ιατρών και των Κέντρων Υγείας, για τις σχέσεις ΕΟΠΥΥ (που είναι ορθό να λειτουργεί ως οργανισμός διαχείρισης των πόρων υγείας) με Υγειονομικές Περιφέρειες και μονάδες παροχής φροντίδων.

Καταλήγοντας ζητά σαφήνεια στις εργασιακές προοπτικές του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και καθιέρωση αξιοκρατικών διαδικασιών αξιολόγησης, επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης ή εργασιακής κατάστασης.

«Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, να γίνει πραγματικός σχεδιασμός με την αξιοποίηση και των επιστημονικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί και να επιδιωχθούν οι ευρύτερες συναινέσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.