Σήμερα η απόφαση των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία. Τι προβλέπει το Σχέδιο για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία

04-01-2021

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας με αποκλειστικό θέμα την επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διδασκαλίας. Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έχει προγραμματιστεί από το κυβερνητικό σχήμα για τις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο αναμένεται η σημερινή εισήγηση της Επιτροπής που θα λαμβάνει υπόψη τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία.

Τα μέλη της Επιτροπής, στην συντριπτική τους πλειονότητα, είναι υπέρ του ανοίγματος των σχολείων και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη τους – παρουσία και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως – θα οριστικοποιήσουν το Σχέδιο για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δύο σενάρια ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Στην περίπτωση που καταγράφεται αργή αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου, τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά με τους μαθητές δημοτικών να επιστρέφουν πρώτοι στα θρανία. Διαφορετικά το… πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει γι όλους τους μαθητές σε κοινή ημερομηνία.

Στο σχέδιο προβλέπονται επίσης μαζικά rapid test στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς και κλιμακωτό ωράριο λειτουργίας για τους μικρούς μαθητές, ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός και συναθροίσεις γονέων.