Σήμερα οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο. Συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Τι αναμένεται να εισηγηθεί για παράταση των μέτρων

08-01-2021

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για την άρση ή μη των περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο. Η απόφαση θα ληφθεί σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και όπως όλα δείχνουν η επαναφορά του click away θα καθυστερήσει τουλάχιστον για μία εβδομάδα.

Η Επιτροπή ανησυχεί για την εξέλιξη του ιικού φορτίου ως αποτέλεσμα της «χαλαρότητας» των προηγούμενων ημερών, της εορταστικής περιόδου. Η ανησυχία εντείνεται υπό τον φόβο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας με τον μεταλλαγμένο ιό, που είναι πολύ μεταδοτικός.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι και το απόγευμα στην ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Από χθες πάντως κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης των μέτρων.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνονται πάντα ad hoc και με βάση την κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα. Και είναι προφανές ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης είπε πως «η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία» προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο».

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν σύμφωνα και με την επιδημιολογική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη μετά και την χθεσινή προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ήδη, νέα παράταση δόθηκε στην αεροπορική οδηγία, με την οποία θα επιτρέπονται σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μόνο οι ουσιώδεις πτήσεις εσωτερικού.