ΣΙΝΤΕΪ ΜΠΡΕΝΕΡ

Sydney Brenner
04-04-2021

Ο Σίντνεϊ Μπρένερ (13 Ιανουαρίου 1927 – 5 Απριλίου 2019) ήταν Νοτιοαφρικανός βιολόγος. Το 2002, μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής με τον H. Robert Horvitz και τον Sir John E. Sulston. Ο Brenner συνέβαλε σημαντικά στην εργασία για τον γενετικό κώδικα και άλλους τομείς της μοριακής βιολογίας ενώ εργαζόταν στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC) στο Κέμπριτζ της Αγγλίας. Καθιέρωσε το στρογγυλό σκουλήκι Caenorhabditis elegans ως πρότυπο οργανισμό για τη διερεύνηση της αναπτυξιακής βιολογίας και ίδρυσε το Ινστιτούτο Μοριακών Επιστημών στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μπρένερ έκανε αρκετές θεμελιώδεις συνεισφορές στο αναδυόμενο πεδίο της μοριακής βιολογίας τη δεκαετία του 1960. Η πρώτη ήταν να αποδείξει ότι όλες οι αλληλοκαλυπτόμενες γενετικές κωδικοποιητικές αλληλουχίες ήταν αδύνατες. Αυτή η εικόνα διαχώρισε τη συνάρτηση κωδικοποίησης από τους δομικούς περιορισμούς όπως προτείνεται σε έναν έξυπνο κώδικα από τον George Gamow.

Αυτό οδήγησε τον Φράνσις Κρικ να προτείνει την έννοια του προσαρμογέα ή όπως είναι σήμερα γνωστό “transfer RNA” (tRNA). Ο φυσικός διαχωρισμός μεταξύ του αντικωδικονίου και του αμινοξέος σε ένα tRNA είναι η βάση για τη μονοκατευθυντική ροή πληροφοριών σε κωδικοποιημένα βιολογικά συστήματα.

Αυτό είναι κοινώς γνωστό ως το κεντρικό δόγμα της μοριακής βιολογίας, δηλαδή ότι οι πληροφορίες ρέουν από νουκλεϊκό οξύ σε πρωτεΐνη και ποτέ από πρωτεΐνη σε νουκλεϊκό οξύ. Ακολουθώντας αυτή τη γνώση του προσαρμογέα, ο Μπρένερ συνέλαβε την έννοια του αγγελιοφόρου RNA κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας του Απριλίου 1960 με τον Francis Crick και τον François Jacob, και μαζί με τον Jacob και τον Matthew Meselson συνέχισαν να αποδείξουν την ύπαρξή του αργότερα εκείνο το καλοκαίρι.

Στη συνέχεια, με τους Francis Crick, Leslie Barnett και Richard J. Watts-Tobin, ο Μπρένερ απέδειξε γενετικά την τριπλή φύση του κώδικα μετάφρασης πρωτεΐνης μέσω των Crick, Brenner, Barnett, Watts-Tobin et al. πείραμα του 1961, που ανακάλυψε μεταλλάξεις μετατόπισης πλαισίου. Μαζί με το έργο αποκωδικοποίησης του Marshall Warren Nirenberg και άλλων, η ανακάλυψη της τριπλής φύσης του γενετικού κώδικα ήταν κρίσιμη για την αποκρυπτογράφηση του κώδικα. Η Leslie Barnett βοήθησε στη δημιουργία του εργαστηρίου του Sydney Brenner στη Σιγκαπούρη, πολλά χρόνια αργότερα.