ΣΙΡΙΛ ΚΛΑΡΚ

Cyril Clarke
21-08-2021

Ο Σίριλ Κλαρκ (22 Αυγούστου 1907 – 21 Νοεμβρίου 2000) ήταν Βρετανός γιατρός, γενετιστής και λεπιδόπτερος. Τιμήθηκε για το πρωτοποριακό του έργο στην πρόληψη της νόσου Rh στα νεογνά, καθώς και για το έργο του στη γενετική των λεπιδοπτέρων (πεταλούδες και σκώροι).

Το ενδιαφέρον του για τις πεταλούδες και τους σκόρους ξεκίνησε από το σχολείο. Σπούδασε φυσικές επιστήμες στο Gonville and Caius College του Cambridge, που αποφοίτησε το 1929, και στη συνέχεια ιατρική στο Guy’s Hospital του Λονδίνου, που αποφοίτησε το 1932. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε ως ειδικός ιατρός στο Royal Naval Volunteer Reserve. Μετά τον πόλεμο, ο Κλαρκ εργάστηκε ως γραμματέας στο Νοσοκομείο Queen Elizabeth στο Μπέρμιγχαμ και στη συνέχεια ως σύμβουλος ιατρός στα United Liverpool Hospitals.
Το 1963 διορίστηκε Διευθυντής της Μονάδας Ιατρικής Γενετικής Nuffield με έδρα το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και δύο χρόνια αργότερα έγινε Καθηγητής Ιατρικής. Κατείχε αυτές τις θέσεις μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1972. Κατά τη συνταξιοδότησή του υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ιατρών (1972–1977)

Ο Κλαρκ βοήθησε στην ανάπτυξη της τεχνικής χορήγησης ενδομυϊκών ενέσεων αντισωμάτων αντι-RhD σε γυναίκες με αρνητικές Rh κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την πρόληψη της νόσου Rh στα νεογέννητα μωρά τους. Αυτή ήταν μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην προληπτική ιατρική στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Ο Κλαρκ απάντησε σε μια αγγελία σε ένα περιοδικό εντόμων για φτερά πεταλούδας που είχε τοποθετηθεί από τον Philip Sheppard. Γνωρίστηκαν και άρχισαν να εργάζονται μαζί για το κοινό τους ενδιαφέρον της λεπιδοπτερίας. Από το 1959 άρχισαν να τρέχουν μια παγίδα σκόρου στο Caldy Common κοντά στο West Kirby, στο Wirral, στην Αγγλία. Μελέτησαν τον πιπερατισμένο σκόρο, τον κατακόκκινο σκόρο τίγρης και την πεταλούδα της χελιδονοουράς. Δημοσίευσαν εργασίες για τη γενετική των λεπιδοπτέρων και επίσης για τη νόσο Rh.
Ο Κλαρκ συνέχισε την έρευνα κατά τη συνταξιοδότησή του και το 1988 ανακάλυψε ξανά μια αποικία ερυθρού σκώρου τίγρης στο Wirral Way, West Kirby, που είχε ξεκινήσει το 1961 από τον Philip Sheppard. Η αποικία ήταν χρήσιμη για τη μελέτη της γενετικής των αλλαγών στους πληθυσμούς.