Σίσα:το φθηνό ναρκωτικό που «καίει» τα πιο ζωτικά κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας

26-12-2016

Όπως λέει ο σοφός λαός ενός κακού μύρια έπονται και δυστυχώς χρόνια τώρα το ρητό συνεχώς επαληθεύεται. Μπορεί η κρίση πολιτισμένα να αναφέρεται ως «οικονομική» η σκληρή πραγματικότητα όμως καταγράφει την κοινωνική κρίση, την κρίση της επιβίωσης, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της κατάθλιψης και φυσικά της μάστιγας των ναρκωτικών.

Στις εποχές «των παχυλών αγελάδων»  η κοκαΐνη είχε την τιμητική της. Στην εποχή του μνημονίου όμως η κρίση «επιβάλει» φθηνά και επικίνδυνα ναρκωτικά. Σοκαριστικά είναι  τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ της βρετανικής «Guardian» για την δραματική αύξηση που καταγράφεται στη χρήση της θανατηφόρας, αλλά  και εξαιρετικά φτηνής, ναρκωτικής ουσίας «σίσα» από τους άστεγους χρήστες ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας. Το ρεπορτάζ το οποίο μετέδωσε το διαδικτυακό κανάλι Vice.com.  αναφέρει ότι το «σίσα» θεωρείται το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στην Αθήνα, αφού μπορείς να το αγοράσεις με μόλις  1 ή 2 ευρώ.  Για αυτό το λόγο μάλιστα το ονομάζουν ως τη «κοκαΐνη των φτωχών».

Πρόκειται για ένα ναρκωτικό σε μορφή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, ισχυρού διεγερτικού ναρκωτικού, που παρασκευάζεται με τη χρήση χλωρίνης και άλλων χημικών και το οποίο εκτός από το γεγονός ότι σε φέρνει στα όρια της τρέλας, νιώθεις ότι σου καίει τα σωθικά.

Η δημοσιογράφος της Βρετανικής εφημερίδας εξηγεί ότι κανείς δεν γνωρίζει τι ήρθε πρώτο: η οικονομική κρίση που διέλυσε την Ελλάδα ή το σίσα. Αυτό ωστόσο που όλοι δέχονται είναι ότι η ουσία σκοτώνει. «Με €2 ή λιγότερο η δόση, ήρθε για να σαρώσει τη χώρα, που για πολύ καιρό βρίσκεται στο προσκήνιο της οικονομικής θύελλας της Ευρώπης».

 Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ μιλώντας στην εφημερίδα αναφέρει ότι  το σίσα απλά καθρεφτίζει  τη λεηλασία της κρίσης στην ελληνική κοινωνία, μιας κρίσης που έχει προκαλέσει  ρεκόρ φτώχειας και ανεργίας και κάνει τους χρήστες ακόμη πιο αυτοκαταστροφικούς. «Ως το  ναρκωτικό της λιτότητας, το αναφέρουν οι επιτήδειοι  έμποροι  σε όσους  δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν πιο ακριβά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη».

Τέλος η βρετανίδα δημοσιογράφος με καυστικό ύψος επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση ότι αντί να λύσει το πρόβλημα επιχειρεί απλά να το «κουκουλώσει» και προσποιείται ότι δεν υπάρχει συλλαμβάνοντας και μεταφέροντας τους εξαρτημένους χρήστες και άλλους άστεγους έξω από το κέντρο της πόλης -με μια σειρά από αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις της αστυνομίας σε κέντρα κράτησης. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αναφέρεται στο μεγάλο έργο που πραγματοποιεί  το ΚΕΘΕΑ ως το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης αλλά και τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει πλέον καθώς από τα 500 άτομα προσωπικό που είχε, έχει χάσει ήδη 70  άτομα και ο προϋπολογισμός του μειώθηκε κατά το ένα τρίτο.

Χρυσάνθη Τασσοπούλου