Σκλήρυνση κατά πλάκας: Νέο τεστ αντισωμάτων για τη διάγνωση

σκλήρυνση κατά πλάκας
25-05-2022

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση και μόνιμη βλάβη των νεύρων. Ενώ η αιτία της είναι άγνωστη, η ασθένεια ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα δίνοντάς του την εντολή να επιτεθεί στην προστατευτική επικάλυψη των νευρικών ινών. Αυτό διαταράσσει τα σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως και εξαρτώνται από το μέγεθος της νευρικής βλάβης και από τα νεύρα που επηρεάζονται. Τα δε συμπτώματα μπορεί να είναι προσωρινά ή μακροχρόνια.

Οι ερευνητές της Mayo Clinic επικύρωσαν ένα νέο τεστ αντισωμάτων για τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ), μιας δυνητικά αναπηρικής νόσου του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Να σημειωθεί πως σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με την National Multiple Sclerosis Society.

Ένα αντίσωμα τυπικά αποτελείται από δύο βαριές αλυσίδες ανοσοσφαιρίνης και δύο ελαφριές αλυσίδες. Υπάρχουν δύο τύποι ελαφρών αλυσίδων: οι κάπα και λάμδα. Η επικυρωμένη δοκιμή μετρά ελαφριές αλυσίδες χωρίς ανοσοσφαιρίνη κάπα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το τεστ είναι μια έγκυρη εναλλακτική λύση σε ένα συνήθως χρησιμοποιούμενο τεστ για την ανίχνευση ολιγοκλωνικών ζωνών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν από τη Mayo Clinic. Οι ολιγοκλωνικές ζώνες είναι πρωτεΐνες που υποδηλώνουν φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα πλεονεκτήματα του τεστ σκλήρυνση κατά πλάκας

«Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της μέτρησης κάπα είναι ότι είναι ένα πολύ πιο εύκολο τεστ που εκτελείται στο εργαστήριο», λέει ο Ruba Saadeh, ερευνητής νευροανοσολογίας στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής και Παθολογίας της Mayo Clinic και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Τα ευρήματά μας αντιπροσωπεύουν μια εξοικονόμηση κόστους καθώς και μια αυτοματοποιημένη εναλλακτική λύση στο οπλοστάσιο των εξετάσεων που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας».

Αν και δεν έχει βρεθεί θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, οι θεραπείες μπορούν να επιταχύνουν την ανάρρωση από τις επιθέσεις και να διαχειριστούν τα συμπτώματα του ασθενούς.

Τι ανιχνεύει το διαγνωστικό τεστ

Η διαγνωστική εξέταση που ανιχνεύει ολιγοκλωνικές ζώνες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό απαιτεί περίπου τέσσερις ώρες αναλυτικής επεξεργασίας. Η μελέτη της Mayo Clinic επικυρώνει μια διαγνωστική τιμή 0,1 χιλιοστόγραμων ανά δεκαλίτρο για τη μέτρηση αλυσίδων φωτός χωρίς κάπα. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι συγκρίσιμα με τις διαγνωστικές τιμές από δοκιμές μέτρησης ολιγοκλωνικών ζωνών.

Η μελέτη ανέλυσε δείγματα ορού από μια αναδρομική κοόρτη 702 ασθενών της Mayo Clinic για να καθορίσει μια διαγνωστική τιμή για τη μέτρηση των αλυσίδων φωτός χωρίς κάπα. Δείγματα από μια μελλοντική κοόρτη 657 ασθενών της Mayo Clinic χρησιμοποιήθηκαν για την επικύρωση αυτής της τιμής. Από τους περισσότερους από 1.300 ασθενείς, το 12% διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Η μέτρηση της ελεύθερης φωτεινής αλυσίδας κάπα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι σχετικά νέα και διάφορες δημοσιευμένες μελέτες έχουν προσπαθήσει να καταλήξουν ποιο είναι το καλύτερο σημείο από ιατρικής άποψης για τη βέλτιστη απόδοση του τεστ», λέει η Maria Alice Willrich, Ph.D., παθολόγος της Mayo Clinic και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης. «Με βάση τα δεδομένα της μελέτης μας, εντοπίσαμε τη βέλτιστη απόδοση της δοκιμής για έναν μεγάλο πληθυσμό με έδρα τις ΗΠΑ».

Η μελέτη εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση κόστους για τη νέα δοκιμή ενώ τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε περίπου 20 λεπτά.

«Η εκπαίδευση του τεχνολόγου του εργαστηρίου μπορεί να τυποποιηθεί λόγω του αυτοματισμού που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία και η υποκειμενική οπτική ερμηνεία των ζωνών και της συμμετοχής του προσωπικού μειώνεται σημαντικά», λέει η Δρ. Willrich.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής και Παθολογίας της Mayo Clinic και υποστηρίχθηκε από επιχορήγηση από το Εθνικό Κέντρο Προώθησης Μεταφραστικών Επιστημών. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο