Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πώς μπορεί να προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

σκλήρυνση κατά πλάκας
28-08-2024
Οι ασθενείς με κατά πλάκας ίσως έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ. Αυτό έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Σε νέα μελέτη ανακάλυψαν ότι οι πάσχοντες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες από τον υγιή πληθυσμό να παρουσιάσουν στον εγκέφαλό τους συσσωρεύσεις των τοξικών πρωτεϊνών που οδηγούν σε αυτή τη μορφή άνοιας .

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «κάτι στην βιολογία της πολλαπλής σκληρύνσεως ή στα γονίδια των πασχόντων από αυτήν δρα προστατευτικά έναντι του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Matthew Brier, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας & Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις (WUSTL).

Οι ερευνητές ήδη αναζητούν τον υπαίτιο μηχανισμό. Η ελπίδα τους είναι ότι μπορεί να βρουν κάτι που θα οδηγήσει σε βελτίωση της θεραπευτικής προσέγγισης για το Αλτσχάιμερ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Neurology. Έναυσμα για τη διεξαγωγή της υπήρξε η παρατήρηση ότι οι ασθενείς τους με πολλαπλή σκλήρυνση σπανίως εκδήλωναν άνοια. Μάλιστα αυτό συνέβαινε ακόμα και όταν είχαν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό.

«Δεν μπορούσα να βρω ούτε έναν ασθενή μου με πολλαπλή σκλήρυνση που να έχει τυπική νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Anne Cross, καθηγήτρια Νευρολογίας στο WUSTL. «Ακόμα και όταν κάποιοι αντιμετώπιζαν νοητικές δυσκολίες, αποδεικνυόταν ότι δεν έπασχαν από αυτήν».

Σκλήρυνση κατά πλάκας και Αλτσχάιμερ

Για να διερευνήσουν το θέμα οι επιστήμονες ζήτησαν από 100 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση να υποβληθούν σε ανάλυση αίματος, που προβλέπει την ύπαρξη μιας παθολογικής πρωτεΐνης (λέγεται β-αμυλοειδές) στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Στη συνέχεια, συνέκριναν τις αναλύσεις με εκείνες σε 300 υγιείς συνομηλίκους τους (ομάδα ελέγχου). Υπέβαλλαν επίσης όλους τους συμμετέχοντες σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Η συσσώρευση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο αποτελεί σήμα-κατατεθέν της νόσου Αλτσχάιμερ. Η πρωτεΐνη αυτή δημιουργεί πλάκες, οι οποίοι εν καιρώ γίνονται εμφανείς στις εξετάσεις.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι ασθενείς με ιστορικό πολλαπλής σκλήρυνσης που είχαν παθολογικά αποτελέσματα στις εξετάσεις, ήταν κατά 50% λιγότεροι απ’ ό,τι στην ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, όσο πιο τυπική ήταν η πορεία της πολλαπλής σκληρύνσεως, τόσο πιο απίθανο ήταν να έχουν πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάτι στην πολλαπλή σκλήρυνση που προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, εκτιμούν οι ερευνητές. Ένα ενδεχόμενο είναι να δρουν προστατευτικά οι εξάρσεις της σκληρύνσεως. Στη διάρκειά τους το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του εγκεφάλου, προκαλώντας βλάβες στο περίβλημά τους (την μυελίνη ουσία). Η επίθεση αυτή θα μπορούσε να μειώνει με κάποιον τρόπο τις πλάκες του β-αμυλοειδούς.

Οι ερευνητές προετοιμάζουν το επόμενο βήμα της έρευνάς τους, στο οποίο θα εξετάσουν τα γονίδια των εθελοντών τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ελαιόλαδο: Πώς μπορεί να γίνει «φάρμακο» για τη σκλήρυνση κατά πλάκας