Σωτήρης Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε 3-4 χρόνια μετά την πανδημία, για ν’ αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

17-09-2021

Θα χρειαστούν 3-4 χρόνια να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της νόσου, μετά τη λήξη της πανδημίας. Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στις προκλήσεις της πανδημίας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στη διαδικτυακή ημερίδα «Covid-19 – Πού βρισκόμαστε σήμερα», που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκομείου εξήγησε πως από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η αερογενής μετάδοση του ιού, αλλάζουν τα δεδομένα όχι μόνο για τη νόσο, αλλά και για την επιστήμη.

Όπως είπε το σύστημα υγείας θα χρειαστεί αναβάθμιση, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ειδικά για τα περιστατικά μακράς COVID, τόνισε ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε:

Ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος. Έτσι εξηγούνται τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους σημείωσε και πρόσθεσε πως η αλλαγή που έφερε ο covid, είναι ότι άλλαξε και τον τρόπο μετάδοσης άλλων αναπνευστικών ειδών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίοδρα, το γεγονός αυτό απαιτεί πρόσθετα μέτρα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα, με ειδικά φίλτρα. Μελέτη για την απολύμανση των χώρων, αλλά και εξωτερικό αερισμό των χώρων. Καθώς και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου.

Επιδημιολογική εικόνα

Ο καθηγητής παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή, επιδημιολογικά βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης. Σε υψηλά ωστόσο επίπεδα, με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες.

Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση που βρισκόμαστε, «ειδική κατάσταση ανησυχίας», εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα. «Το στέλεχος Δέλτα, έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο». Πρόσθεσε ωστόσο πως το εμβόλιο μειώνει τις μεταλλάξεις, γιατί περιορίζει την κινητικότητα του ιού και παρέχει μαζική ανοσία.

Αναφερόμενος στη τρίτη δόση του εμβολίου, τόνισε πως παρέχει ακόμη μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους πέντε πρώτους μήνες διάθεσης των εμβολίων, αποφεύχθηκαν 3,1 εκατομμύρια νοσηλείες για βαριά νόσο και 139.000 θάνατοι. Η προστασία που παρέχουν έναντι του ιού είναι από 5 – 29 φορές μεγαλύτερη. Ενώ η προστασία από τη διασωλήνωση κυμαίνεται μεταξύ 85-90%.