Σοβαρές ελλείψεις στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών

26-12-2016

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού παρουσιάζουν οι μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι στην χώρα μας μόλις μία νοσηλεύτρια αντιστοιχεί σε τέσσερα έως και πέντε παιδιά, όταν σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα στη Σουηδία είναι μία νοσηλεύτρια ανά δύο παιδιά. 

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες επιστήμονες με αφορμή το διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Νεογνολογικών και Περιγεννητικών Εταιρειών (UENPS), το οποίο πραγματοποιείται έως την Κυριακή στην Αθήνα. 

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση των πρόωρων νεογνών, μείωση που αποδίδεται κυρίως στην πτώση των εξωσωματικών λόγω της κρίσης. Στην Ελλάδα, ένα στα δέκα νεογέννητα είναι πρόωρα, δηλαδή γεννιούνται σε λιγότερες από 32 εβδομάδες κύησης. Τα παιδιά αυτά – είπε – χρειάζονται νοσηλεία σε εντατική νεογνών. 

Σύμφωνα με τους ομιλητές, σημαντικά βήματα έχουν γίνει στον τομέα της περιγενετικής και νεογνικής φροντίδας  που έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση των ημερών νοσηλείας των πρόωρων νεογνών αλλά και τη σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση πολλών νοσημάτων με καλύτερη έκβαση και ποιότητα της ζωής τους φαρμακευτικά και όχι με επεμβατική θεραπεία. 

Στο συνέδριο θα γίνει αναφορά στις καινοτόμες προληπτικές στρατηγικές θεραπείας, που εφαρμόζονται στη χώρα μας, όπως αντιμετώπισης της προωρότητας με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα για τον τρόπο αερισμού των προώρων νεογνών γίνεται προσπάθεια να μη διατηρούνται μακροχρόνια διασωληνωμένα αλλά άμεσα να αποσωληνώνονται αποφεύγοντας έτσι τις επιπλοκές προκύπτουν από την παρατεταμένη διασωλήνωση.