ΣΟΥΚΑΡΙΤ ΜΠΑΓΚΝΤΙ

Sucharit Bhakdi
01-11-2021

Ο Σουκαρίτ Μπαγκντί (1 Νοεμβρίου 1946 – ) είναι Ταϊλανδο-Γερμανός πρώην μικροβιολόγος. Το 2020 και το 2021, εν μέσω της πανδημίας COVID-19, υποστήριξε ότι η πανδημία ήταν ψεύτικη και ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 επρόκειτο να αποδεκατίσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, όπου από το 1991 έως το 2012 ήταν επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας και Υγιεινής.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο Μπαγκντί ξεκίνησε ένα κανάλι στο YouTube, μέσα από το οποίο υποστήριξε ότι ο αριθμός των θανάτων που προέρχονται από μόλυνση από τον SARS-CoV-2 είχε υπερεκτιμηθεί. Τον Νοέμβριο του 2020 ο λογαριασμός του τερματίστηκε λόγω παραβίασης των οδηγιών κοινότητας του YouTube. Ένα από τα πρώτα του βίντεο δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2020. Έγινε βάιραλ, με 300.000 προβολές έως τις 23 Μαρτίου.  Στο βίντεο, προέβλεψε ότι το χειρότερο «σενάριο τρόμου» θα ήταν ένα εκατομμύριο μολύνσεις και 30 θάνατοι την ημέρα στη Γερμανία και ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στη Βόρεια Ιταλία και την Κίνα ήταν υψηλότερα μόνο λόγω της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκεί (παρόλο που η Γερμανία έχει συνήθως περισσότερους θανάτους λόγω ρύπανσης από την Ιταλία).

Ο Μπαγκντί υποστηρίζει ότι τα μέτρα κατά του κορονοϊού αποσκοπούν στην μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ θεωρεί ότι τα μπόλια κατά της COVID-19 προκαλούν σταδιακή αποδυνάμωση του οργανισμού και εν τέλει θάνατο.

Για τις απόψεις αυτές έχει δεχθεί επικρίσεις από ΜΜΕ και συναδέλφους του.