ΣΟΥΣΟΥΜΟΥ ΤΟΝΕΓΚΑΒΑ

Σουσούμου Τονεγκάβα
04-09-2021

Ο Σουσούμου Τονεγκάβα (5 Σεπτεμβρίου 1939 – )είναι Ιάπωνας μοριακός βιολόγος, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ φυσιολογίας και ιατρικής το 1987 για την ανακάλυψη του γενετικού μηχανισμού, που παράγει τεράστια ποικιλομορφία αντισωμάτων. Ανεκάλυψε ότι με τον συνδυασμό των γονιδίων μπορεί ο οργανισμός να παράγει έναν απεριόριστο αριθμό αντισωμάτων, που το καθένα καταπολεμά συγκεκριμένους παθολογικούς μικροοργανισμούς. Μετά την κατάκτηση του νόμπελ ιατρικής για την εργασία στην ανοσολογία, ο Τονεγκάβα ασχολήθηκε με τις νευροεπιστήμες εξετάζοντας τη μοριακή, κυτταρική και νευρωνική βάση της δημιουργίας και της ανάκτησης της μνήμης.

Το 1981 έφυγε από τη Βασιλεία και πήγε στο κέντρο έρευνας για τον καρκίνο στο M.I.T. στη Μασαχουσέτη συνεχίζοντας την έρευνα για 10 έτη ακόμα πάνω σε θέματα, που αφορούν την ανοσολογία. Έπειτα έστρεψε το ενδιαφέρον του στον εγκέφαλο και προσπάθησε να εξηγήσει πώς οι άνθρωποι μαθαίνουν, πώς δημιουργούνται οι αναμνήσεις και πώς αποθηκεύονται στα μόρια και τα κύτταρα του εγκεφάλου. Χρησιμοποίησε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ως πειραματόζωα, για να δημιουργήσει ψευδείς αναμνήσεις. Μελέτησε τα κύτταρα του εγκεφάλου, που διατηρούν τη μνήμη, και τα οποία βρίσκονται στον ιππόκαμπο.

Ο Τονεγκάβα και οι συνεργάτες του προσπαθούν να κατανοήσουν τι πληροφορίες αποσπά ο εγκέφαλος από το περιβάλλον μέσω της εμπειρίας και πώς η μνήμη από προηγούμενες εμπειρίες μετατρέπεται σε γνώση, που ενισχύει τη νέα μάθηση. Ο Τονεγκάβα προσδοκά να φέρει επανάσταση με την έρευνά του στην αντιμετώπιση της αμνησίας, της κατάθλιψης και της νόσου Αλτσχάιμερ. Με τη βοήθεια της οπτογενετικής τεχνικής προσπαθεί να ενισχύσει τη μνήμη. Ήταν διευθυντής στο ινστιτούτο επιστήμης εγκεφάλου RIKEN από το 2009 έως το 2017. Είναι μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών καθώς και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας.