Σπανάκι: Ποιες παθήσεις προλαμβάνει

ένα πιάτο με σπανάκι
29-09-2021

Το σπανάκι είναι πραγματική υπερτροφή, καθώς είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, έχουν γενικά καλύτερη υγεία.

Παρέχει πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες αλλά και μέταλλα. Μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε διατροφή. Είναι μια οικονομική επιλογή και εύκολο στην προετοιμασία και το μαγείρεμα.

Μία κούπα περιέχει 27 θερμίδες, 0,86gr πρωτεΐνης, 30mg ασβεστίου, 0,81gr σιδήρου, 24mg μαγνησίου, 167mg καλίου, 58gr φολικού οξέος, σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α. Είναι μάλιστα καλύτερη πηγή καλίου ακόμα και από την μπανάνα. Μια κούπα μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει 839mg καλίου, έναντι των 539mg που έχει η αντίστοιχη ποσότητα μπανάνας.

Παθήσεις από τις οποίες προστατεύει το σπανάκι

  • Διαβήτης: Το σπανάκι περιέχει ένα αντιοξειδωτικό, το άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και προλαμβάνει τα συμπτώματα του στρες στους διαβητικούς.
  • Καρκίνος: Το σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη. Αυτή, είναι αποτελεσματική στο να εμποδίζει την καρκινογόνο δράση των ετεροκυκλικών αμινών που παράγονται όταν το ψήσιμο τροφών στη σχάρα (κρέας, λαχανικά) γίνεται σε ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία.
  • Άσθμα: Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη άσθματος είναι μειωμένοι σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές είναι το β-καροτένιο. Αυτό, υπάρχει σε υψηλή περιεκτικότητα στο σπανάκι. Βερίκοκα, μπρόκολο, πεπόνι, κολοκύθα και καρότα είναι επίσης πλούσιες πηγές βήτα-καροτίνης.
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο, το σπανάκι συνιστάται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς εξουδετερώνει τις επιδράσεις του νατρίου στο σώμα.
  • Υγεία οστών: Η χαμηλή πρόσληψη της βιταμίνης Κ έχει συσχετισθεί με τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ είναι σημαντική για την καλή υγεία των οστών, καθώς δρα ως «τροποποιητής» των οστεϊκών πρωτεϊνών, βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και μπορεί να μειώσει την αποβολή ασβεστίου μέσω των ούρων.
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού: Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και την προώθηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.
  • Για υγιή επιδερμίδα και μαλλιά: Το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή σμήγματος, ώστε να διατηρηθούν τα μαλλιά ενυδατωμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θηλασμός: 15 υγιεινά και εύκολα σνακ για μαμάδες που θηλάζουν