Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σπαστική κολίτιδα ή απλά κολίτιδα, όπως και να την ονομάσετε πρόκειται για την «κατάσταση» που εμφανίζετε με συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, ο τυμπανισμός και ο πόνος στην κοιλιά. Παρότι κανένας ειδικός δεν γνωρίζει ακριβώς τι προκαλεί την κολίτιδα, φαίνεται προς πρόκειται για μία δυσλειτουργία του εντέρου. Μετά από κάθε γεύμα το έντερο «κινείται» για να διευκολύνει τη δίοδο της τροφής. Στη διαρροϊκής μορφή του Συνδρόμου το έντερο είναι «υπερκινητικό», ενώ στην αντίθετη περίπτωση της δυσκοιλιότητας θα λέγαμε πως είναι «τεμπέλικο». Τα συμπτώματα δεν είναι ίδιας μορφής και έντασης σε όλους τους ανθρώπους. Ορισμένοι μάλιστα ενδέχεται να εμφανίζουν και τα δύο συμπτώματα της πάθησης.
Διάγνωση και αντιμετώπιση
Η διάγνωση της κολίτιδας από το γιατρό γίνεται βάση των συμπτωμάτων, αποκλείοντας παράλληλα άλλες παθολογικές καταστάσεις. Υπολογίζεται πως το 10% με 20% του πληθυσμού θα εμφανίσει σπαστική κολίτιδα, και η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να θεραπευθεί. Οι τρόποι αντιμετώπισης περιστρέφονται γύρω από τη διαχείριση των συμπτωμάτων είτε μέσω της διατροφής και λοιπών αλλαγών στον τρόπο ζωής, είτε μέσω φαρμακευτικής αγωγής (αντιδιαρροϊκά, καθαρτικά).
Μία «άκακη» πάθηση
Λαμβάνοντας υπόψη πως τα εντερικά συμπτώματα του Συνδρόμου συνοδεύουν το άτομο δια βίου, είναι φυσικό η πρώτη σκέψη να σχετίζεται με τον φόβο εξέλιξης σε μία σοβαρή, ακόμα και θανατηφόρο νόσο, όπως είναι ο καρκίνος του εντέρου. Επιπλέον, η θεωρία πως ασθενείς με κολίτιδα εμφανίζουν σημεία φλεγμονής στο σώμα, κάτι το οποίο παρατηρείται και σε περιπτώσεις καρκίνου, ενέτεινε την ανησυχία. Στο σημείο αυτό όμως οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να συσχετίζει την κολίτιδα με οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα και οι τρεις κλινικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα ξεκαθαρίζουν πως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου δεν αποτελεί το πρώτο στάδιο οποιασδήποτε σοβαρότερης ασθένειας.
Η σπαστική κολίτιδα και οι συνακόλουθες εντερικές ενοχλήσεις ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ανακούφισης:
-
Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών, διαλυτών σε περίπτωση διάρροιας και αδιάλυτων στη δυσκοιλιότητα.
-
Πίνετε αρκετό νερό, τουλάχιστον 10 με 12 ποτήρια.
-
Καταναλώστε περισσότερα προβιοτικά, από το κεφίρ ή συμπληρώματα διατροφής.
-
Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά, την καφεΐνη και το αλκοόλ.
-
Βάλτε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σας.
-
Κοιμηθείτε καλά.
-
Όσο δύσκολο και εάν ακούγεται μειώστε το άγχος!
Εάν τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας επιδεινωθούν επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
Βιβλιογραφία:
1. Nørgaard M1, Farkas DK, Pedersen L, Erichsen R, de la Cour ZD, Gregersen H, Sørensen HT. Irritable bowel syndrome and risk of colorectal cancer: a Danish nationwide cohort study. Br J Cancer. 2011 Mar 29;104(7):1202-6.
2. Hu LY, Ku FC, Lu T, Shen CC, Hu YW, Yeh CM, Tzeng CH, Chen TJ, Chen PM, Liu CJ.Risk of cancer in patients with irritable bowel syndrome: a nationwide population-based study. Ann Epidemiol. 2015 Dec;25(12):924-8.