Σπιρουλίνα: Η «υπερτροφή» της χρονιάς;

19-12-2016

Το μικροσκοπικό αυτό πράσινο φύκος, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των καταναλωτών την τελευταία χρονιά. Φυσικά δεν πρόκειται για κάποια καινούρια ανακάλυψη. Η σπιρουλίνα αποτελεί ένα πανάρχαιο μυστικό των Αζτέκων! Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έντονη τάση για επιστροφή στη «φύση». Οι καταναλωτές αναζητούν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, επιστρέφουν σε αθλητικές δραστηριότητες της υπαίθρου και αναζητούν φυσικές λύσεις για τόνωση του οργανισμού και αντιμετώπιση ήπιων προβλημάτων υγείας. Στα πλαίσια αυτά η σπιρουλίνα επανήλθε στο προσκήνιο σε μορφή σκόνης, μέσα σε χυμούς, μπάρες δημητριακών, αλλά και ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής.

Εντυπωσιακή διατροφική αξία

Η διατροφική αξία της σπιρουλίνας είναι αδιαμφισβήτητη. Μόλις 4 κουταλιές (30 γραμμάρια) αποξηραμένης σπιρουλίνας καλύπτουν παραπάνω από τις μισές ημερήσιες ανάγκες σε ριβοφλαβίνη που είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των τροφών και την υγεία του δέρματος, χαλκό για λαμπερά μαλλιά και καλύτερη επεξεργασία των υδατανθράκων στο σώμα, β- καροτένιο και ζεαξανθίνη για την υγεία των ματιών και άλλα πολλά θρεπτικά συστατικά (σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο). Επιπλέον, το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως ενώ πρόκειται για ένα φυτικό συστατικό αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης, χαρακτηριστικό εξαιρετικά σπάνιο.

 

Ο ρόλος της στο ανθρώπινο σώμα

Η διατροφική αξία της σπιρουλίνας ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για τα οφέλη της. Ως μία συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών, το φυτό δεν μπορεί παρά να προσφέρει τόνωση και ενέργεια, καλύπτοντας τα όποια κενά ενδέχεται να δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος διατροφής. Πέρα όμως από την πιο «καθημερινή» της χρήση, η δράση της σπιρουλίνας έχει μελετηθεί σε πολλές παθήσεις. Η αντιμετώπιση των αλλεργιών, η προστασία του ήπατος και η πρόληψη της κόπωσης από την έντονη σωματική άθληση αποτελούν μερικές μόνο από τις πολλά υποσχόμενες εφαρμογές της. Παρ’ όλ’ αυτά είναι σημαντικό οι καταναλωτές να γνωρίζουν πως ο αριθμός και η ποιότητα των μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, δεν είναι ικανός να χαρακτηρίσουν τη σπιρουλίνα σαν ένα φυσικό «φάρμακο». Όχι τουλάχιστον ακόμη. Ο τρόπος που δρα στον οργανισμό μοιάζει αρκετά με εκείνον των υπόλοιπων αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονοδών συστατικών που συναντάμε στα φρούτα και στα λαχανικά.

Να χρησιμοποιήσω ή όχι σπιρουλίνα;

Ο τρόπος που φυτρώνει και μεγαλώνει μέσα στο νερό η σπιρουλίνα, τη μετατρέπει σε ένα πραγματικό σφουγγάρι για τα βαρέα μέταλλα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται λοιπόν στην επιλογή του παρασκευαστή των προϊόντων με σπιρουλίνα. Επιλέξτε επώνυμα προϊόντα με σπιρουλίνα εάν θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας και να αναπληρώσετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που δεν λαμβάνετε από το διαιτολόγιό σας. Όπως όμως ισχύει και με κάθε μεμονωμένο τρόφιμο ή διατροφικό συστατικό, θα πρέπει να του δίνεται η σημασία που του αναλογεί. Η σπιρουλίνα βοηθά, στα πλαίσια πάντα της διατροφικής ισορροπίας.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

 

Βιβλιογραφία:

Wu Q, Liu L, Miron A, Klímová B, Wan D, Kuča K. The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview.  Arch Toxicol. 2016 Aug;90(8):1817-40.