“Στ΄ άρματα, στ΄ άρματα, κατά του αλατιού”

26-12-2016

«Πόλεμο» κατά του… αλατιού ξεκινά η χώρα μας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ημερήσια κατανάλωσή του.

Στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία του ΕΦΕΤ, υπό την προεδρία του προέδρου του Φορέα, κου Ιωάννη Τσιάλτα, παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του διερευνητικού προγράμματος για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας νατρίου σε ψωμί, προτάθηκαν στόχοι μείωσης αλατιού και παρουσιάστηκε το λογότυπο της εκστρατείας μείωσης αλατιού.

Στην σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι η μείωση πρόσληψης του αλατιού αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, στο πλαίσιο στρατηγικής για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη διατροφή. Σημειώνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των πέντε πιο σημαντικών παρεμβάσεων, η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατέχει τη δεύτερη θέση στη λίστα των προτεραιοτήτων μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Τα οικονομικά οφέλη από τη μείωση δαπανών υγείας, που αναμένεται να προκύψουν από μια μείωση της πρόσληψης αλατιού, είναι σημαντικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει λιγότερο από 5 γρ. ημερησίως, ενώ για τα παιδιά οι συστάσεις είναι αναλογικά μικρότερες.

Στη σύσκεψη του ΕΦΕΤ συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας και του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΜΑΡΤΕ), του Πανελληνίου Συλλόγου Αρτοποιητικών Μονάδων (ΠΣΑΜ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΕΒΤ), της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος, του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, της Ένωσης Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στον τομέα της διατροφής.

Όλοι οι εταίροι δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της μείωσης αλατιού. Επίσης, συμφωνήθηκε ο ΕΦΕΤ να ηγηθεί μιας καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού για την ορθολογική χρήση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού.