Στα άκρα η κόντρα γιατρών ΕΟΠΥΥ-Υπουργείου Υγείας

26-12-2016

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα γιατρών του ΕΟΠΥΥ και υπουργείου Υγείας για την κινητικότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Οι γιατροί απειλούν με «λουκέτο» διαρκείας στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ εάν το υπουργείο Υγείας προχωρήσει στην κινητικότητα και στις απολύσεις γιατρών. Καταγγέλλουν μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για μεθοδευμένη κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και παράδοσή της σε επιχειρηματικά ιδιωτικά συμφέροντα.

Ήδη η Ομοσπονδία Γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) έχει προκηρύξει για την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Το μέλλον των κινητοποιήσεων θα κριθεί μετά την συνάντηση με τον υπουργό Υγείας που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ κ. Αθ. Αποστολόπουλος και ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Χρονόπουλος, χαρακτήρισαν «παραπλανητικούς και ψευδείς ισχυρισμούς» του υπουργού Υγείας για τη δυνατότητα διεκδίκησης θέσεων στο ΕΣΥ από τους απολυμένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Η  προκήρυξη θέσεων ιατρών, ανέφεραν, απαιτεί μία χρονοβόρα και πολύπλοκη αλλαγή του κανονισμού για να αλλάξει τη σύνθεση του ιατρικού προσωπικού. Υπενθύμισαν δε και τους περιορισμούς ως προς τις προσλήψεις που ισχύουν για όλη την δημόσια Διοίκηση.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΕ – ΕΟΠΥΥ) κ. Λεωνίδας Βιτωράτος κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι δεν διενήργησε ποτέ διάλογο για την “αναμόρφωση” της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αφού είχε εξ΄ αρχής υιοθετήσει τις προτάσεις της Task Force.

Στο μεταξύ, στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα συμμετάσχουν και στη πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης (11 π.μ.).

Από την άλλη σε πρωινή συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε για άλλη μια φορά έκκληση στους γιατρούς  του ΕΟΠΥΥ, λέγοντας ότι έχουν ευθύνη απέναντι στους ασφαλισμένους να μην προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλλει. Πάντως ο κος Γεωργιάδης διαμήνυσε και μέσω ραδιοφώνου σε όλους τους τόνους ότι η διοικητική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει είτε κάνουν απεργία οι γιατροί, είτε δεν κάνουν, ενώ όπως διευκρίνισε οι απαραίτητες διοικητικές μεταβολές θα πάρουν ένα βάθος χρόνου και δε θα γίνουν αμέσως. Όσο για τους γιατρούς ειδικοτήτων που θα κριθεί ότι δεν είναι απαραίτητες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αυτοί θα μπουν σε 8 μηνη διαθεσιμότητα προκειμένου μετά να να καταθέσουν το φάκελό τους για να προσληφθούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.Ο κος Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι παρότι καταλαβαίνει πως υπάρχει μια αναστάτωση στους εργαζόμενους οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν για να αποκτήσουν οι ‘Ελληνες την πρωτοβάθμια φροντίδα που απολαμβάνουν οι πολίτες άλλων κρατών.