Στα χαρακώματα οι γιατροί για την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας

26-12-2016

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε όλα τα ιατρικά σωματεία και ιατρικούς συλλόγους της χώρας η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται, όπως ορίζει και η σχετική νομοθεσία, να αναγράφονται από τους γιατρούς εκτός από τη δραστική ουσία και η εμπορική ονομασία των φαρμάκων που συνταγογραφούν. Πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων που ορίζονται από το νόμο,  σύμφωνα με την εγκύκλιο θα πρέπει να αναγράφεται μόνο η δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός να δίνει στον ασθενή το φθηνότερο σκεύασμα που κυκλοφορεί στην αγορά με τη δραστική ουσία που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.  Μάλιστα η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, ότι όποιος γιατρός αναφέρει στη συνταγή και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου θα βγαίνει εκτός συστήματος είχε ως αποτέλεσμα σωρεία επιστολών διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Υγείας.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στην επιστολή που απέστειλε προς τον κο Γεωργιάδη κάνει λόγο για υγειονομική βόμβα, υποστηρίζοντας ότι η υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής χωρίς την εμπορική ονομασία συνιστά ποινικό αδίκημα, ενώ η ΕΙΝΑΠ αναφέρει από τη μεριά της, ότι η μη αναγραφή της εμπορικής ονομασίας ανατρέπει όλους τους κανόνες ασφαλείας στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν τη βάναυση καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων όπως υπογραμμίζουν, αφού φωτοτυπήθηκαν ιατρικές συνταγές και βιβλιάρια από συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των φαρμακοποιών ενάντια στο κώδικα της φαρμακευτικής δεοντολογίας.

Σε πιο χαμηλούς τόνους αλλά στο ίδιο πνεύμα είναι και η επιστολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλογου  που ζητάει την ανάκληση της εγκυκλίου, η οποία όπως σημειώνεται μεταφέρει την ιατρική ευθύνη της θεραπείας σε αναρμόδια πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο της αγοράς.Ο ΠΙΣ ζητάει από τον υπουργό Υγείας να περιμένει να βγει η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας όπου έχει επιδικαστεί η υπόθεση προκειμένου να συνεργασθούν όλοι για την ασφαλή και ομαλή περίθαλψη των ελλήνων ασθενών.

Ο ΙΣΑ και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά εκφράζουν επίσης την αντίθεσή τους επισημαίνοντας ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει αποκλειστικά η αναγραφή της δραστικής ουσίας και καλούν τους γιατρούς μέλη τους να εξακολουθήσουν να λειτουργούν και να πράττουν κατά συνείδηση αναγράφοντας εκτός από τη δραστική και την εμπορική ονομασία των φαρμάκων που συνταγογραφούν προς όφελος των ασθενών τους.